Angela_kijkt_hart_naar_Ashanty_ANKO

Angela Hermus leidt de inmiddels achttienjarige Ashanty Martina op, een fijne stagiaire die wel wat moeilijker leert. Dankzij Angela gaat zij een glansrijke toekomst tegemoet in het mooiste vak dat er is. Voor Angela betekende dat wel een investering in tijd en aandacht, maar óók extra handen in de salon in een krappe arbeidsmarkt. In ANKO Kapperszaken vertellen beide vrouwen over deze win-win!

Angela begon al vroeg in haar carrière leerlingen op te leiden, eerst als docent en daarna in haar eigen salon. Drie jaar geleden kwam Ashanty Martina bij haar stagelopen, een leerling die – op het moment dat zij begon – praktijkonderwijs volgde. Inmiddels is zij begonnen aan een kappersopleiding en werkt ze elke vrijdag bij Angela in de salon.

Wat brengt deze leerling precies mee? Angela: “De leerlingen die op een praktijkschool onderwijs volgen, kunnen moeilijker leren. Ze hebben mogelijk vaak een laag IQ, dyscalculie en/of dyslexie. Of zijn er vaak sociale en maatschappelijke problemen. Ik kreeg een belletje van een klant die daar lesgeeft, met de vraag of ik Ashanty wilde begeleiden. Ashanty wilde graag werken met black & mixed hair. Dat wilde ik heel graag doen. Zij kan een vak leren en werkt aan haar toekomst en ik heb extra handen in de salon. Daarnaast is het gewoon ook heel leuk om iemand op te leiden die nét andere begeleiding nodig heeft.”

Angela_Louise_Hermus_ANKO

Tender Love and Care

Ashanty leert theoretisch minder makkelijk en heeft daardoor behoefte aan veel herhaling, legt Angela uit. Ook helpt het duidelijk te maken wat het belangrijkste is om eerst te doen, zoals contact met klanten en het schoonhouden van de werkplekken. Dat vertelde ik de eerste weken dagelijks. Ik merkte dat haar zelfvertrouwen heel langzaam groeide. Ik geef haar veel aandacht en hoop haar het vertrouwen mee te geven dat ze dit vak prima kan leren. Vaktechnisch doet ze niet onder voor een andere leerling.” Daarnaast werkt ze ook gewoon mee, benadrukt Angela. “Zij vouwt de handdoeken op, doet een afwas voor ons, ontvangt een klant en zet bijvoorbeeld de toners klaar bij de wasbak. Als zij er is, is onze werkdag veel rustiger, hoef ik zelf minder te rennen en heb ik een hogere omzet omdat ik meer klanten kan helpen. Ik investeer in haar, maar pluk daar zelf financieel ook de vruchten van.”

Uitzet

“Het opleiden ging niet altijd van een leien dakje,” vertelt Angela. “Ashanty vindt school niet zo leuk, maar werken bij ons wél. Ook waren er problemen – ze is een jonge meid die het niet altijd makkelijk heeft waardoor ze niet of te laat kwam opdagen. Soms had ze een moeilijk moment, dan sloeg dan even een arm om haar heen en zei dan: ‘Doe maar even rustig aan, pak wat te drinken in de personeelsruimte, dan zien we je met een uurtje terug in de salon’. Ik vind dat iedereen een kans verdient op een goede stageplek en wilde haar ondersteunen. Ik heb haar laten weten dat ze hier welkom is, maar dat het belangrijk is dat ze school afrondt en een vak leert. Ze is zeker geen probleemgeval, maar gewoon een mens. Ik ondersteun haar waar ik kan. Ze krijgt, ook nu nog, gewoon een stagevergoeding. Voordat ze het entreejaar van de kappersopleiding begon, hebben we dat bedrag voor haar opgespaard. Daar hebben we haar uitzet voor de opleiding van betaald. Dit scheelde mijn moeder in de kosten voor de aanschaf van het pakket.”

Geduld

Ashanty werkt nu een dag in de week bij Angela in de salon. Angela: “We hebben een goede band. En niet alleen ik, ook collega’s en klanten. Die vragen naar haar en hoe het met haar gaat. Ik presenteer Ashanty ook als aanwinst. Als leerling mag ze hier iemands uitgroei bijwerken, dat kan ze dat al zelfstandig doen en ik controleer haar werk. De klanten betalen daar een ander tarief voor, omdat ze iets langzamer is. Niemand vindt dat vervelend.” Wat Angela het meest is bijgebleven van dit begeleidingstraject? “Dat dit type leerling niet gebaat is bij een aanpak van ‘zo doen we het hier, en je doet precies wat ik zeg.’ Ik heb geleerd steeds opnieuw te kijken wat ze nodig heeft. Haar leerproces verloopt trager en soms moet je kijken hoe je iets op een andere manier kunt bijbrengen of uitleggen.”

Toekomst

Volgens Angela zou elke kapper dit kunnen. “Iedere kapper heeft menselijk inzicht. Het belangrijkste is om met je hart naar een leerling te kijken. Heb geduld; dit type leerling heeft meer tijd nodig om zich iets eigen te maken.” Het opleiden van iemand vanuit het praktijkonderwijs is in haar ogen een ‘win-win situatie’: “Een ‘moeilijke’ leerling kan met passende stagebegeleiding toch een beroep leren en dit is tegelijkertijd de toekomst voor ons vak. Het is belangrijk te blijven investeren in het opleiden van mensen, zodat ons mooie, ambachtelijke vak kan voortbestaan.”

Ashanty over haar stageperiode bij Angela

“Mijn stage bij Angela vind ik heel erg leuk en ik heb al veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe je met de klanten kan omgaan en hoe je met ze kunt communiceren zodat je weet wat ze met hun haar willen. Ik leer veel van Angela. Als ik iets niet begrijp kan ik altijd naar haar toekomen. Ze is heel behulpzaam en denkt over veel dingen met mij mee. Ik had een kniptoets en ik vroeg Angela of ik mocht oefenen. Zij heeft mij toen kniptechnieken laten zien en gaf me goede tips. Dankzij haar slaagde ik voor de toets! Ik ga nooit met tegenzin naar de salon. Ik vind het werken daar leuker dan leren. Maar ik moet naar school om mijn doelen te behalen. Angela wijst mij daarop, dat is fijn. In het begin van mijn stage ontving ik een bepaald bedrag en dat heeft Angela voor mij gespaard. Daarvan zochten we samen spullen uit. Toen ik met de kappersopleiding begon, had ik al een kammen- en scharenset, föhn en tondeuse. Thuis hebben we het niet zo breed en dit hielp. Andere stagiaires raad ik aan een stageplek te zoeken waar ze je goed kunnen begeleiden. En als het niet als een fijne plek voelt, zoek dan gewoon verder. Het leukste vind ik dat Angela mij vertrouwt. Ze wist wat ik nodig had. Ik werk nog een dag in de week bij Angela en gadoorstuderen en mijn kappersdiploma halen. Ooit hoop ik mijn eigen salon te beginnen.”


Angela Louise Hermus
Leeftijd: 43 jaar
Salon en achtergrond: Salon Variaty in Almere. Na de kappersopleiding gaf ze les op de kappersschool. In 2004 openende zij haar eerste salon en sinds vier jaar verhuurt ze stoelen aan andere kappers. In haar salon is er plek voor één leerling.

Ashanty Martina
Leeftijd: 18 jaar
Salon/school: Rondde de praktijkschool in Almere af en doet nu de kappersopleiding aan de ROC in Amsterdam.