Claudia Hopstaken (20) opende in 2020 haar eigen salon. Wat zijn haar gouden tips voor jonge starters?

We spraken je vorig jaar toen je – in een onzekere tijd – net begonnen was met je eigen salon. Hoe kijk je daarop terug?

“Het was een spannende stap! Ik ben nog vrij jong, maar had echt de ambitie om een eigen salon te openen. Helaas moest ik na twee weken alweer dicht vanwegen de tweede lockdown. Dat was een onzekere tijd. Gelukkig woon ik nog bij mijn ouders, dus ik had eten en een dak boven mijn hoofd. Daar ben ik dankbaar voor, want in het begin investeer je veel geld. Om de huur van mijn pand te kunnen betalen, leende ik geld. Dat ben ik nu aan het terugbetalen. Dat heb ik nu wel steeds in mijn achterhoofd – zorgen dat ik geld overhoud voor onvoorziene situaties. Ook tijdens de laatste lockdown kreeg ik geen overheidssteun. Ik kon het financieel opvangen, maar ik ben nog steeds heel voorzichtig met waar ik in investeer.”

Hoe bouwde je een klantenkring op?

“Eigenlijk vooral door mond-op-mond reclame. Sint Willebrord is een klein dorp dus mensen kennen je al snel. Zeker als je klanten netjes behandeld en je werk goed doet, dan gaat het snel. Maar ik doe ook veel op social media, bijvoorbeeld voor- en nafoto’s posten van iemands kapsel. Heel handig is dat je op social media al voor een laag bedrag een bericht kunt promoten, dat werkt ideaal.”

Wat heb je als ondernemer de afgelopen tijd geleerd?

“Ik ben van mezelf heel onzeker, maar heb geleerd dat ik het ondanks die karaktertrek wél allemaal doe en kan; een salon runnen. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik een fijne familie achter me heb staan die allemaal helpen als dat nodig is. Zo springt mijn moeder bij als het heel druk is in de salon. Dan komt ze koffie schenken of vegen. En mijn oudste zus helpt me met de administratie.”

Je zei in 2021 dat je graag wil groeien en ook stagiairs wil opleiden. Is dat nog steeds je ambitie?

“Dat wil ik nog steeds, maar op de lange termijn. Het is weer een heel andere stap, met medewerkers erbij. Nu eerst maar even zelf alles uitproberen en kijken of ik blijf groeien.”

 

Claudia’s Gouden Tips:

 1. Zet een deel van je inkomen opzij als buffer
  “Dat is een heel belangrijke les voor mij geweest, je weet nooit wat er kan gebeuren.”
 2. Moral support
  “Het heeft mij enorm geholpen dat mijn vriend en ouders achter mij staan. Dat geeft zelfvertrouwen.”
 3. Zorg voor een openingsactie
  “Toen ik openging heb ik dat in de krant laten zetten en mijn salon gepromoot op social media. Iedereen kreeg 10 procent korting bij het eerste bezoekje. Dat helpt om mensen te verleiden tot een eerste bezoekje.”
 4. Realiseer je dat het hard werken is
  “Ik werk zes dagen per week en maak lange dagen. Dat doe ik met plezier! Bedenk dat je meer werkt dan wanneer je in loondienst zit; na het werk beantwoord ik nog appjes, mails en doe administratie.”
 5. Durf te vragen
  “Je staat er nooit helemaal alleen voor. Als je vragen hebt, zal je zien dat er altijd ondernemers zijn die je te hulp willen schieten. Gewoon vragen!”