Claudia_opende_salon_anko

“Anderen geloofden eerder in mijn kunnen dan ikzelf”

Als negentienjarige in je eentje een salon overnemen, in een onzekere tijd: je moet het maar durven. Claudia Hopstaken deed het. Uiteraard niet zonder twijfels, maar wel vol goede moed en enthousiasme. Een verhaal over een stoere sprong in het diepe.

Eind 2020 nam Claudia Hopstaken een herensalon in Sint Willebrord over, om te veranderen in een salon voor iedereen. Enthousiast vertelt ze: “Ik wilde altijd al graag voor mezelf beginnen, mijn eigen producten kiezen en mijn eigen marketing regelen. Ik vond mezelf nog wel erg jong, maar vanuit mijn omgeving werd ik op deze kans gewezen. Familie en vrienden hadden er vertrouwen in dat dit me ging lukken. Iedereen steunde me. Hierdoor kreeg ik meer vertrouwen in mezelf en durfde ik de stap te nemen. Eigenlijk geloofden anderen eerder in mijn kunnen dan ikzelf. ‘Waarom ook niet’, dacht ik uiteindelijk. Laat ik het maar gewoon proberen.”

Mooie start

Op 1 december gingen de deuren van By Claud Hairfashion open, klaar voor de drukke decembermaand. De eerste mannen uit de buurt – vaste klanten van de vorige salon – kwamen snel terug in de nieuwe zaak, gevolgd door vrouwen. Een mooie start, maar na twee weken moest de salon – vanwege de aangescherpte coronamaatregelen – alweer dicht. “Dit had ik écht niet verwacht”, vertelt Claudia. “Ik had er natuurlijk flink wat geld in gestoken en was net lekker bezig om dat terug te verdienen. Het was een klap, vooral omdat ik geen recht had op overheidssteun. Gelukkig had ik nog wat spaargeld over en kon ik bij mijn ouders in de zaak komen werken om toch wat te verdienen.”

Opgelucht

Toen de salon in maart weer open mocht, was Claudia ontzettend opgelucht: “Ik mocht eindelijk weer aan het werk, zo fijn! Gelukkig heb ik het financieel kunnen redden, het had niet veel langer moeten duren. De eerste weken na de opening heb ik het heel druk gehad. Ik wilde iedereen graag zo snel mogelijk knippen en was ook ’s avonds open. In het begin heeft mijn moeder geholpen met het opnemen van de telefoon. Daar was ik ontzettend blij mee, want zo kon ik me voor honderd procent richten op het knippen en kleuren.”

Nieuwe moed

Kreeg Claudia tijdens de lockdown misschien toch spijt van haar stap? “Spijt is een groot woord”, vertelt ze, “maar ik bedacht me dat het misschien toch niet zo handig was geweest om het in deze tijd te doen. Dat ik niet mocht werken, vond ik echt lastig. Ik heb er best buikpijn van gehad. Maar dat gevoel was meteen weg toen de salon weer open mocht. Dan weet je waar je het voor doet. Het is goed gekomen en ik ben nu heel blij met mijn beslissing. Nu red ik het prima in mijn eentje, maar in de toekomst wil ik wel graag groeien. Dat vind ik wel zo gezellig én geeft me de kans om stagiairs op te leiden. Ik weet hoe belangrijk dat is en geef anderen graag de kans dit vak te leren.”