tijdens_coronacrisis_mooi_zorg_anko

Nu er eindelijk hoop gloort in de coronapandemie, spraken we met Willeke Pietersma, voorzitter van de ANKO Sectie Haarwerken. Haarwerkspecialisten mochten tijdens de lockdowns zorggerelateerde werkzaamheden blijven uitvoeren. Hoe is dat gegaan en hoe kijken ze naar de toekomst?

Willeke Pietersma: “De lente is begonnen, de natuur laat zich weer van haar mooiste kant zien. Ik hoop oprecht dat de lente zakelijk gezien ook zijn intrede doet voor ons als ondernemers. Meer dan een jaar leven we al met corona en alle bijbehorende maatregelen.”

Medische noodzaak

Door de medische noodzaak mochten haarwerkspecialisten zorg blijven leveren. Dat werd mogelijk door een strak hygiëneprotocol en de nauwkeurige naleving hiervan. Willeke: “Wat een privilege dat we onze haarwerkspecialisten wederom open hebben weten te houden in de tweede lockdown. En wat een respect heb ik voor alle gecertificeerde haarwerkspecialisten en iedereen die ons heeft gefaciliteerd. Zorg en beauty gaan bij haarwerkspecialisten echt hand in hand, zeker in deze moeilijke tijden.”

Moeilijk was het ook voor een groot aantal haarwerkspecialisten zeker. Willeke: “We hoorden regelmatig van collega’s dat ze open waren, maar dat hun klanten daar geen gebruik van maakten. Ons zakelijk bestaan wankelde. En toch kijk ik oprecht met vertrouwen naar de toekomst. Ik ga ervan uit dat het ergste achter ons ligt en dat we vanaf nu weer kunnen doen waar we goed in zijn: ondernemen!”

Focus op educatie

De ANKO sectie Haarwerken heeft niet stil gezeten de afgelopen periode. Willeke: “We zijn onder andere druk bezig met kwaliteitsaanpassingen in de erkenningsregeling en er is overleg gevoerd met zorgverzekeraars. Educatie wordt voor de sectie het speerpunt voor 2021.”

Willeke geeft nog een punt van aandacht mee voor kappers die overwegen ook haarwerkspecialist te worden. “Zorgverzekeraars geven geen of nauwelijks nieuwe contracten af. Ze kiezen voor specialisten in de markt en daarbij wordt steeds meer gekeken naar het aantal leveringen. Dus: bezint voor je begint!”