Waar_lig_je_wakker_van_corona_reorganiseren_anko

Door corona staat de hele wereld op z’n kop en valt het normale leven voor een groot deel stil. Ook de kappersbranche ziet er anders uit. Als er minder werk is in jouw salon, sta je wellicht voor een hele moeilijke keuze. Reorganiseren lijkt dan namelijk onvermijdelijk. Wat komt daar allemaal bij kijken en waar begin je?

Iedereen een paar uurtjes minder

Wellicht is het mogelijk om de situatie bespreekbaar te maken binnen het team. Als iedereen bereid is om minder uren te gaan werken, kan ontslag hopelijk voorkomen worden. Zo kan iedereen in het bedrijf vooralsnog blijven werken. Helaas kan je als werkgever je personeel niet dwingen om minder uren te werken.

Tijdelijke arbeidscontracten

Als er toch mensen uit moeten, kijk je als werkgever eerst naar de tijdelijke arbeidscontracten. Ga je wel of niet het contract van je medewerker verlengen en voor hoe lang? In onzekere tijden zoals deze, is het mogelijk om voor een korte periode te verlengen. Je mag namelijk drie keer een tijdelijk contract aanbieden met een totale duur van drie jaar.

 Vaststellingsovereenkomst of ontslagvergunning

Als dat niet voldoende oplost en je medewerkers met een vast contract moet ontslaan, zijn er twee mogelijkheden. Het beste is om met de betreffende medewerker in gesprek te gaan en een vaststellingsovereenkomst (VSO) overeen te komen. De andere optie is om via het UWV een ontslagvergunning op bedrijfseconomische gronden aan te vragen. Het voordeel van een VSO is dat je als ondernemer bepaalt welke medewerker moet vertrekken. Het UWV hanteert namelijk het ‘afspiegelingsbeginsel’ en bepaalt op basis daarvan wie er weg moet. Medewerkers met vergelijkbare functies worden dan ingedeeld in leeftijdsgroepen. Binnen elke leeftijdsgroep moet degene die er als laatste bij is gekomen vertrekken. Een ander voordeel van het sluiten van een VSO is dat je niet verplicht bent om een transitievergoeding te betalen. Die is wél verplicht wanneer de medewerker via het UWV ontslagen wordt.

Heb je vragen? Kijk op anko.nl/waar-lig-je-wakker-van. Of klik hier voor meer informatie over de bedrijfseconomische ontslag scan.

Meer juridische kwesties lezen? Bekijk andere artikelen onder de rubriek ‘Waar lig je wakker van’.