Hester Wernert Rijn won maar liefst twintig Coiffure Awards en werd drie keer uitgeroepen tot ‘Hairdresser of the Year’. Ze reisde de wereld rond als internationaal haarstylist én runt – al meer dan vijftien jaar – de succesvolle Amsterdamse salon Mogeen en Mogeen Hairschool. Ze is ook moeder van drie kids en dat leerde haar keuzes te maken, ook als ondernemer: “Ik kijk nu goed naar welke tijd ik waaraan wil besteden.”

Al toen Hester drie of vier jaar oud was, wist ze dat ze kapper wilde worden. “Met potloden stak ik mijn haar op, en als mijn moeder naar de kapsalon ging wilde ik altijd mee. Ik keek mijn ogen uit en probeerde thuis van alles uit. Vaak op poppen, maar ook het tapijt was thuis niet veilig! Uiteraard ging ik naar de kappersschool, het ROC Gildewaart in Nieuwegein. Toen ik van school kwam ging ik meteen aan de slag. Ik kwam er al snel achter dat vrijheid in creatie voor mij heel belangrijk was. Daarom was het een logisch gevolg dat ik bij Kinki Kappers terechtkwam, waar ik op mijn negentiende manager werd. Op mijn twintigste wist ik dat ik meer wilde. Ik besloot naar Zuid-Afrika te gaan om daar een half jaar te werken als session stylist in de modewereld. Sindsdien heb ik voor veel tijdschriften en internationale shows gewerkt. Het was een prachtige maar hectische tijd, waarin ik zeven dagen per week werkte en veel van de wereld zag. Ik durf wel te zeggen dat ik in die tijd iedere soort haar heb leren finishen en knippen.”

Liefde voor haar

“In 2007 liet ik een langgekoesterde wens in vervulling gaan: mijn eigen kapsalon. Al snel volgde ook een haarschool, om andere kappers te inspireren en te helpen bij hun ontwikkeling. Ik wilde dit omdat mijn liefde voor haar bijna net zo groot is als mijn liefde voor mijn kinderen! Op school leer je haar heel ‘recht toe recht aan’ te knippen. Maar haar ís dat niet, dus dat werkt niet. Ik geloof in organisch knippen; daarvoor moet je goed kijken hoe het valt, wat de groeirichting is, waar kruinen zitten en bovenal hoe het haar van nature wil bewegen. Daarom leid ik kappers in mijn kapsalon verder op, als aanvulling op de kapperschool. Voordat je binnen Mogeen mee mag knippen, moet je het juiste inzicht en de juiste techniek in de vingers hebben. Ik probeer medewerkers zoveel mogelijk te stimuleren, en neem ze graag mee naar shows of bijvoorbeeld een shoot van Vogue.”

Opstartproblemen

“Bij ondernemen komt meer kijken dan ik überhaupt voor mogelijk hield. Ik draaide ontzettend veel uren en kon niet alle ballen hooghouden. Voor mij kwam het grootste omslagpunt toen ik kinderen kreeg en gedwongen besloot dat het anders moest. Ik bedacht me hoe ik mijn leven zo kon indelen dat ik een hogere uitkomst in minder werktijd bereikte. Ik kijk nu goed naar welke tijd ik waaraan wil besteden. Mijn kinderen zitten sinds vorig jaar alle drie op school, daardoor heb ik weer meer tijd om te investeren in het delen van mijn kennis. Ik houd ontzettend veel van haar en weet er veel van, daarom sta ik op het punt een nieuw concept te lanceren: Ukysah. Dit is een project om kappers effectiever, doeltreffender en bovenal respectvoller met haar om te laten gaan.

Volgende_stap_Hesther_Wernert_ANKO

Personeelsperikelen

Zoals iedere werkgever heeft ook Hester wel eens een akkefietje met haar personeel. “Ik heb zelf altijd keihard gewerkt en veel uren gedraaid, daarom heb ik er soms moeite mee als mensen meer geld willen, maar er niet meer voor willen doen. Ook was ik het op een gegeven moment zat dat personeelsleden rustig een uur lang onder werktijd op hun telefoon keken. Toen heb ik een doos gepakt en zei ik: ‘Alle telefoons erin!’ Natuurlijk vonden ze dat niet zo leuk, maar uiteindelijk hielp deze aanpak wel.”

Betere wereld

“In mijn carrière heb ik al veel gedaan, maar ik blijf altijd denken: wat is de volgende stap? Hoe kan ik me verder ontwikkelen? Mijn focus is nu om zoveel mogelijk duurzaam en holistisch te werken. Mijn kinderen inspireren mij om zo min mogelijk schade te veroorzaken aan de wereld, dus dat is nu mijn doel. De afgelopen jaren heb ik producten mogen co-ontwikkelen, die vegan en vrij van parabenen zijn, met verpakkingen gemaakt van gerecyclede flessen. Ik geloof in samen een verschil maken. Daarom heb ik ook nog een goede band met mijn voormalig leidinggevende en met andere saloneigenaren. We vertrouwen elkaar en helpen elkaar waar nodig, dát is hoe ik wil werken. Er zijn genoeg klanten om te bedienen, dus we zij niet bang voor concurrentie. Door elkaar te helpen en inspireren kunnen we het kappersvak naar een hoger niveau tillen!”

Handige tips

Tot slot nog een aantal tips van de expert:

  1. “Begin je een eigen kapsalon? Laat je dan goed informeren over contracten, partners, personeel en weet wat er kan gebeuren als iedereen wegvalt. Zorg dat je van tevoren weet wat je moet doen als het fout gaat.”
  2. “Verder moet je – als je echt succes wil hebben – flink investeren en tot het gaatje gaan. Dat resulteert in verdieping en de inzichten dat, met de juiste mensen en middelen, veel mogelijk is.”
  3. “En wat net zo belangrijk is: weet je iets nog niet van het kappersvak? Ga het leren! Ik ben zelf onverzadigbaar en wil alles weten en kunnen. Als je echt een goede kapper wilt zijn, moet je je altijd blijven verdiepen in stijlen en technieken. Zo zorg je ervoor dat mensen je vertrouwen. Door je te blijven ontwikkelen zorg je er bovendien voor dat je inspirerend blijft voor je personeel en ze voor jou willen blijven werken!”
  4. “En tot slot, goed ondernemerschap is volgens mij vooral weten waar je kracht ligt. Heb je ergens geen kaas van gegeten? Besteed het dan uit! Dat doe ik ook.”

 

Ben jij net zo ambitieus als Hester? Doe de test! >