Zoveel mensen, zoveel wensen! Dus: zoveel kappers, zoveel vormen van ondernemen. Ik ben er trots op dat we bij de ANKO ontzettend veel verschillende soorten ondernemers verenigen. Want ondernemende kappers zijn er in alle soorten en maten; van ‘kleine’ zzp’ers tot grote ketens en alles daar tussenin. We hebben allemaal een rol in onze mooie branche en het staat iedereen vrij om een ‘formaat’ te kiezen, dat bij zijn of haar onderneming past. Hoewel…

Die vrijheid om je eigen pad en schaalgrootte te kiezen wordt de laatste tijd beperkt. Ik ken zzp’ers die willen doorgroeien naar een salon met personeel, maar door de steeds grotere risico’s die bij het werkgeverschap komen kijken, deze stap niet aandurven. Er zijn ook ondernemingen die niet kunnen doorgroeien of zelfs gedwongen moeten downsizen door de krapte op de arbeidsmarkt. Daarbij komt nog dat investeren in groei in het Nederland van na de coronacrisis niet altijd eenvoudig is. Denk aan alsmaar stijgende kosten, een waarschijnlijk geslonken eigen vermogen en wellicht zelfs nog een belastingschuld door de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) die terugbetaald moet worden.

Het zijn omstandigheden die vragen om maatregelen vanuit Den Haag, maar die laten op zich wachten door de val van het kabinet. Dat wil niet zeggen dat we als branchevereniging stilzitten! ANKO- directeur Therèse legt op pagina 54 uit hoe we in onze lobby omgaan met deze demissionaire periode. En je mag erop vertrouwen dat we de relevante nieuwe Kamerleden en bewindslieden in 2024 snel kennis laten maken met de ANKO. Daarin past ons geen bescheiden gedrag; de urgentie is hoog en de belangen groot. Het is dan misschien zo dat slechts 0,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam is in de kappersbranche, maar onze impact is groot. Zeker als we samenwerken met andere branches. De ANKO schrikt er niet voor terug om daarin een voortrekkersrol te nemen, ook niet richting de politiek. Dus kom maar op met dat nieuwe kabinet, en graag snel een beetje!