Vijf gedreven ondernemers delen hun toekomstplannen!

Vooruitkijken_plannen_maken_go_with_the_flow_portretten_ANKO

Debbie ziet een rol als mentor wel zitten

Naam: Debbie van Leeuwen (51)
Salon: eigenaar van Coiffeur d’Or in Voorburg

“Na ruim vijfendertig jaar voor een baas te hebbengewerkt, besloot ik tweeënhalf jaar geleden voor mezelf te beginnen. Ik wilde dat al heel lang. Toen ik een klein pand in Voorburg vond, dacht ik: ‘dit is een mooi moment om het gewoon te gaan proberen’. In het begin kwam er veel op mij af. Ik heb veel steun gehad aan ANKO’s Sandra van der Kolk en haar adviezen. Ik zie haar echt als mijn coach en mag haar ook altijd bellen met vragen.

In eerste instantie werkte ik alleen in de zaak, heerlijk vond ik dat na al die jaren in een drukke salon te hebben gewerkt. Maar sinds oktober vorig jaar verhuur ik een stoel aan een oud-collega. Het is een cadeautje dat ze er is! Ik werk vijf dagen per week en dankzij haar komst kan ik straks een dagje minder werken. Dat geeft wat meer ruimte om alle cursussen en trainingen te volgen die ik heb gepland! Cursussen deed ik altijd al, ik sta nooit stil. Ik geloof dat je jezelf moet blijven ontwikkelen in dit vak. Dit jaar ga ik mij meer verdiepen in het ondernemerschap en business-skills. Het lijkt mij ook leuk om hierover met andere collega’s te kletsen, want het is nog best nieuw voor mij.

In de nabije toekomst zou ik er nog graag een zzp’er bij willen hebben aan wie ik een stoel kan verhuren. Ook ben ik bezig om te kijken hoe ik iemand kan gaan opleiden. Sandra helpt mij hier weer heel goed bij! Ik ken iemand die dat graag zou willen en ik zou graag de rol van mentor op mij nemen en zo mijn kennis met haar delen.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Suzan bouwt door na het overlijden van haar compagnon

Naam: Suzan van Asselt (42)
Salon: eigenaar van Waxx kappers in Apeldoorn en Arnhem

“Vijfentwintig jaar geleden liep ik stage bij Waxx Kappers en ik ben er nooit meer weggegaan. In 2006 begon ik samen met eigenaar Willy Gout een tweede salon in Arnhem. De samenwerking was superleuk. Hij leerde mij veel over het ondernemen en we groeiden als compagnons naar elkaar toe. Afgelopen juni is hij plotseling overleden aan een hartstilstand. Bij de salons was er veel verdriet, chaos en paniek en alle pijlen gingen mijn kant op. De zaak in Arnhem was ‘mijn nestje’ en Apeldoorn runde hij. Toch besloot ik Apeldoorn erbij te gaan doen. Niet uit schuldgevoel, maar omdat ik een kans zag en deze zaak echt wilde gaan runnen. De afgelopen periode was intens met veel geregel, maar ik kom weer een beetje op adem.

Ik heb de steun van mijn medewerkers nodig, alleen kan ik het niet allemaal doen. We zullen er voor elkaar moeten zijn. Daarom wordt iedereen betrokken en heeft iedereen inspraak, bijvoorbeeld bij het kiezen van een nieuw interieur. De teams zijn gemotiveerd en energiek! De neuzen staan dezelfde kant op en het werkplezier is weer voelbaar.

Mijn toekomstdoel is om met Waxx Kappers weer op te gaan vallen! En om het gewone werk weer bijzonder goed te gaan doen. Ik heb met alle medewerkers gesprekken gehad om na te gaan wat ieders sterke kanten zijn en hoe ik kan helpen die te verbeteren. We gaan met z’n allen ook weer cursussen volgen. Willy vond dat iedereen overal goed in moest zijn, maar ik geloof meer in specialisatie. Sommige teamleden willen niet op zaterdag werken, maar dat was bij Willy een no-go. Van mij krijgen ze daar meer vrijheid in, zodat ze ook eens naar een voetbalwedstrijd van hun kind kunnen.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Michel heeft zijn huur al opgezegd

Naam: Michel van der Held (56)
Salon: mede-eigenaar van Hairglow / Wigs by Hairglow in Baarn

“Ik wilde kunstwetenschappen gaan studeren en ben toen eigenlijk een beetje per ongeluk het kappersvak ingerold. Om wat bij te verdienen, kon ik meewerken in de salon waar ik altijd naartoe ging. Het kappersvak greep me en ik ben de kappersopleiding gaan doen. Ik werkte jarenlang als freelance kapper en in 2006 begon ik mijn eigen salon. Mijn vrouw Marjorie is haarwerkspecialist in onze salon.

Inmiddels hebben we vier medewerkers en zijn we een allround salon, gespecialiseerd in kleur- en kniptechnieken. Marjorie is Surinaamse en zij vond het gek dat ik geen afro- haar kon knippen. Daar was ik het helemaal mee eens! Ik ben allerlei trainingen en cursussen gaan volgen om niet-Westers haar te kunnen knippen.

Dit jaar hebben we de huur van ons pand opgezegd, het is hoog tijd voor iets nieuws! Als ondernemer moet je stappen blijven zetten, anders wordt alles wat je doet routine. Onze droom is een mooi pand te vinden óf om dit pand te kopen. Qua locatie zitten we hier strategisch slim, centraal in Nederland. We willen onze klanten nóg meer service bieden, met veel tijd en aandacht voor iedereen. Dat betekent een-op-een behandelingen in een luxe ruimte. Het gaat echt om de totaalbeleving van hele goede dienstverlening.

Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven verbeteren, ook als je de werkzaamheden al beheerst. Daarom zetten we ook deze nieuwe stap. Daarnaast wil ik mezelf ook in de toekomst blijven ontwikkelen. Mijn wens is nog eens mee te doen aan de Coiffure Award – kan ik mezelf lekker uitdagen ook meer edgy werk leveren met een andere vibe.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Darcy wil groeien en kennis delen

Naam: Darcy Derks (35)
Salon: eigenaar van DC Haarzorg – Kapper in de Zorg – Regio Nijmegen

“In 2009 werkte ik voor het eerst in een verpleeghuis waar mensen wonen met dementie en/of lichamelijke beperkingen hebben. Een collega knipte daar twee uurtjes per week en vroeg of ik haar wilde vervangen toen ze met zwangerschapsverlof ging. Dat ben ik gaan doen. Al doende zag ik mogelijkheden en ik dacht: ‘Hoe leuk als zij het hele huis als klant kan krijgen’. Het lukte om de klantenkring flink uit te breiden. Bleek alleen dat die collega daar niet op zat te wachten! Dus besloot ik mijn vaste baan op te zeggen en verder te gaan met de speciale behoeften en uitdagingen van deze doelgroep. Want het is echt een vak apart!

Wij zijn gespecialiseerd in haar- en hoofdhuidproblematiek en door Alzheimer Nederland gecertificeerd als dementievriendelijke kapsalon. Inmiddels werken er zzp’ers en mensen in vaste dienst voor DC Haarzorg op zeventien locaties – waaronder het Radboudumc en verschillende verpleeghuizen. Dit unieke vak vereist niet alleen vakbekwaamheid, maar ook een diepgaand begrip van de speciale behoeften en uitdagingen van zieke en oudere cliënten. Het vraagt om geduld, flexibiliteit en je moet in oplossingen kunnen denken.

Mijn toekomstplan? Nog meer zorghuizen onze dienstverlening aanbieden. Veel oudere mensen kampen met hoofdhuidproblemen die vaak goed te voorkomen zijn. Ik ben van plan om mijn kennis kosteloos te delen met zorgpersoneel, zodat we proactief kunnen werken aan haar- en hoofdhuidproblematiek. Daarnaast wil ik les gaan geven op kappersopleidingen. Ik hoop op die manier meer aandacht te vragen voor onze manier van werken, want dat is nog niet zo bekend in de kappersbranche. Het vraagt om specifieke kennis, die ik beginnende kappers graag wil meegeven.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Stefanie zet in op verdieping

Naam: Stèfanie Klip (40)
Salon: sinds 2021 eigenaar van Haarklip in Herwijnen

“Op mijn zevende wist ik al: ik wil kapper worden. Jarenlang heb ik bij een salon gewerkt, maar tijdens de lockdowns in coronatijd begon het te kriebelen. Ik ben gaan nadenken over wat ik graag wilde: een- op-een contact met klanten met genoeg tijd voor een serieus gesprek. Ik besloot de spannende stap te nemen en voor mezelf te beginnen.

Een deel van ons huis heb ik flink laten verbouwen. Zo tof om te zien hoe het moois dat ik voor ogen had, werkelijkheid werd. De salon is petit, maar heeft alles wat ik nodig heb; een eigen opgang, prachtige pui, een toilet, twee kappersstoelen, een wastafel en zelfs een balie. Mijn man is mijn steuntje in de rug; hij werkt aan mijn website en zorgt dat deze up-to-date blijft.

Ergens sta ik versteld dat de zaak zo goed loopt in zo’n klein dorpje in de Betuwe. Ik heb klanten uit de hele omgeving en zelfs België. Dit jaar is er een stagiaire begonnen en ik ben van plan haar dit jaar in dienst te nemen. Samen met haar wil ik de salon bestieren en nog aantrekkelijker maken voor klanten. Ze is bijna twintig jaar jonger dan ik en heeft een heel andere kijk op dingen.

Voor de toekomst zou ik graag willen dat wat ik nu doe, mag blijven. Ik hoef niet groter te worden, maar wil mij verder blijven ontwikkelen in het vak. Zo wil ik graag een black hair training gaan doen en mijn barberskills op niveau houden door cursussen te blijven volgen. Daarnaast hoop ik mijn netwerk met andere ondernemers te kunnen uitbreiden zodat ik kan sparren en ervaringen kan delen. Iets meer aandacht voor de zakelijke kant, maar wél met een portie empathie.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?