Sky_limit_Sofie_Pok_internationaal_ANKO

Barber in L.A.

Skyhigh gaat de Amerikaanse Sofie Pok, misschien wel L.A.’s meest bekende vrouwelijke barber. Met haar eigen stijl en tomeloze ambitie geeft ze op geheel eigen wijze invulling aan dit mooie vak. Met ruim 480.000 volgers op haar Insta-account blijft ze dan ook niet onopgemerkt. Maar wie is deze Amerikaanse? Meet Sofie!

Sofie onderbrak in 2008 haar studie, ze wilde iets creatievers doen en maakte kennis met het barbervak. “Ik stortte mezelf er destijds volledig op,” vertelt ze. Volgens haar leer je het vak vooral door het héél veel te doen. “Als je beter wil worden, moet je gewoon eindeloos blijven oefenen, dat is mijn advies! Het is belangrijk om te werken met verschillende haarstructuren en verschillende gezichtsvormen; daar word je een veelzijdige barber van. Alleen op die manier ontwikkel je ‘muscle memory’ in je handen.” Daarmee bedoelt Sofie dat het knippen een vertrouwde routine krijgt.”

Wat is jouw drive om door te gaan in het barbervak?

“Mijn drive is dat ik een rolmodel mag zijn voor dit geweldige vak! En dat ik de wereld kan laten zien dat barber zijn een fantastische carrière is. Elk jaar probeer ik om weer boven mezelf uit te stijgen; dat houdt mij op de been. Ook hoop ik mensen te inspireren om zichzelf te zijn. Dat kan soms lastig zijn, omdat mensen zich snel aanpassen en dat niet altijd durven. Toch hoop ik juist die mensen te inspireren!”

Is het moeilijk als vrouwelijke barber in een mannenwereld?

“Het is zeker niet makkelijk geweest. Het was voor mij een worsteling om het stereotype te doorbreken, want er waren voorheen eigenlijk alleen mannen in deze branche. De enige manier waarop je dat kunt doen, is laten zien dat je écht toegewijd bent. Dat kost tijd. Als vrouwelijke barber hoop ik andere vrouwen te inspireren hun eigen plek in de barberwereld in te nemen. Laat jezelf als vrouwelijke barber zien! Als mensen dat vaker tegenkomen, zijn ze meer geneigd hun mentaliteit aan te passen over wat ze dénken dat kappers zouden moeten zijn.”

De barbergemeenschap groeit; hoe kijk jij daar tegenaan?

“Wat ik vooral merkte toen ik onlangs bij een grote, internationale kappersshow was, is dat er op dit moment een steeds grotere interesse lijkt te zijn in mannenhaar bij salonstylisten. Misschien dat er eerder nog gedacht werd ‘je bent haarstylist óf barber’, maar nu lopen die werelden meer door elkaar. Als je die veelzijdigheid niet hebt, lijk je al bijna in het nadeel te zijn. Als je het allebei kunt leren, word je – denk ik – meer gevraagd en kun je meer klanten bedienen.”

Hoe blijf je groeien en geïnspireerd?

“Ik probeer mijzelf geen grenzen op te leggen, want er is zoveel ruimte om te groeien. Vanaf het moment dat ik in deze branche ging werken, heb ik geprobeerd om open te zijn en veel te delen, bijvoorbeeld door trainingen te geven op het podium. Mijn reizen naar verschillende landen leerde mij zoveel over andere mensen. Het stelde mij in staat mijn perspectief te blijven verbreden en te zien dat er altijd zoveel meer te leren valt.”

Wil je nog iets meegeven aan onze lezers?

“Als je vooruit wilt, moet je steen voor steen blijven bouwen. Vertrouw op de timing en op jouw eigen inspanningen. De mooiste dingen gebeuren op het moment dat jij er klaar voor bent.”

Sofie volgen op Instagram?