Ria Dierking van Dierking Haarinstituut is tijdens de 31e editie van het Coiffure Award gala op 14 mei uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2023. “Zonder mijn team was het niet gelukt,” vertelt Ria. “Deze eervolle prijs is voor ons allemaal.” Hoe heeft Ria haar bedrijf zo succesvol gemaakt? Welke rol speelt haar team hierin? En wat zijn haar ondernemerstips?

De ANKO Ondernemers Award wordt uitgereikt aan een ondernemer die uitblinkt in innovatie, onderscheidend vermogen, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en creativiteit.

Erkenning

Als we Ria een paar dagen na haar overwinning spreken, kan ze nog amper geloven dat ze heeft gewonnen. “Ik ben al 43 jaar ondernemer. Vanaf mijn 26e heb ik vier kapsalons gehad, maar vijftien jaar geleden zocht ik een nieuwe uitdaging en heb ik de overstap gemaakt naar ons haarwerkbedrijf. Ons bedrijf ja, want mijn man en ik doen het samen. De eindverantwoordelijke ben ikzelf, op de achtergrond ondersteunt hij mij. Dat we nu samen met onze vijf medewerkers deze prijs hebben gewonnen, is de bekroning op ons werk. Na de prijsuitreiking hebben we dit samen uitbundig gevierd en gedanst tot de laatste tonen van de muziek uitdoofden.”

Haarwerkspecialisten

Dierking Haarinstituut is gespecialiseerd in het oplossen van problemen van mensen met dun haar, haarziekten, haaruitval en andere haarproblemen. “Hierbij denk je misschien het eerst aan mensen die een chemokuur hebben gehad, maar die groep wordt steeds kleiner omdat chemokuren door nieuwe technieken steeds minder met haaruitval gepaard gaan. Onze klanten zijn vooral mensen met dun haar gerelateerde klachten. Er zijn kappers die hun klanten met haarproblemen naar ons doorwijzen. De klanten zijn daarna extra trouw aan hun eigen kapper, is onze ervaring.”

Uitblinken

Wat doet Ria op het gebied van duurzaamheid, innovatie, onderscheidend vermogen en creativiteit?
“Nadat we ons pand vijf jaar geleden kochten, hebben we het eerst helemaal verbouwd en volledig energieneutraal gemaakt,” vertelt ze enthousiast. “Zo wordt de klimaatbeheersing in elke ruimte geregeld via warmtepompen. Daarnaast laten we ons voorlichten en volgen we cursussen op het gebied van de nieuwste innovaties, om steeds up-to-date te zijn. Door het empathisch vermogen van onze haarwerkspecialisten – allemaal toppers met veel levenservaring – zijn we in staat onze cliënten zowel op het gebied van haarproblematiek als mentaal bij te staan. En creativiteit uit zich bij ons vooral in de prachtige haarwerken en kapsels die we ontwerpen.”

Zelfsturend team

“Ons zelfsturend team is wat Dierking Haarinstituut zo succesvol maakt. Mijn medewerkers werken geheel zelfstandig: van het discreet en kundig begeleiden van de cliënten en hun privacy volgens de AVG waarborgen tot de bijkomende administratie afhandelen en vakanties indelen en elkaar opvangen als dat nodig is. Mijn motto is: mijn team rijdt de auto, ik zit achterin om de richting aan te geven en brandstof aan te vullen. Met dit team en op deze manier kan ik minstens nog tien jaar doorgaan.”

Uitdagingen

“Een haarwerkbedrijf opzetten is niet eenvoudig. Je kunt dat er niet zomaar even bij doen. Bij de start is het bijvoorbeeld een heel proces om de contracten met zorgverzekeraars rond te krijgen. Daarnaast zijn de regels voor haarwerkbedrijven heel streng. Klopt je privacybeleid? Is de administratie te allen tijde ontoegankelijk voor buitenstaanders? Hebben alle medewerkers een geheimhoudingsplicht getekend? Op dit soort punten worden we elk jaar
getoetst. Daarom moet je een betrokken team hebben. Ik mag in mijn handen knijpen met deze vijf dames, allemaal oud-medewerkers uit eerdere salons. En nog steeds zeer gemotiveerd.”

Betrokken medewerkers

Hoe houdt Ria haar team zo gemotiveerd en betrokken bij het runnen van haar bedrijf? “Door alle verantwoordelijkheid bij hen te leggen. Daardoor willen ze zo goed mogelijk presteren, zonder onderlinge concurrentie. Ik zorg dat ze de juiste tools krijgen en dat ze goed worden geïnformeerd, maar zij moeten het doen. Door mijn enthousiasme en positiviteit weet ik mijn medewerkers altijd te overtuigen. Maandelijks hebben we teamoverleg en ik voer ook regelmatig één-op-één gesprekken. Wat gaat er goed? Wat mis je? Waar krijg je energie van? Daar komen altijd bijzondere antwoorden uit die ik niet in de wind sla.”

Blijven groeien en verbeteren

“Ik wil blijven groeien en verbeteren. Dat is mijn droom voor de toekomst. Een prachtig pand, energieneutraal verbouwd. Een mooie locatie met zestien parkeerplaatsen op ons eigen terrein en een goede ov-aansluiting. Een ambitieus en gedreven team. Een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding. Volledige privacy en aandacht voor onze klanten. Alles is aanwezig om mijn toekomstdroom te realiseren!

Online zichtbaarheid

“Naast een zelfsturend team, is het belangrijk om een goed marketingplan te hebben. Al doe je je werk nog zo goed, je moet wel vindbaar zijn; op Google, Facebook en andere social media kanalen. Ook je website moet er gelikt uitzien, zodat bezoekers direct zien wat je aanbiedt en hoe ze contact kunnen opnemen. Vullen bezoekers jouw formulier in op je website, dan bel je ze natuurlijk meteen terug. Zeker in de haarwerkbranche is het belangrijk om direct persoonlijk contact te hebben en een band op te bouwen. Zo creëer je vertrouwen en is de kans dat mensen de afspraak afzeggen minimaal.”

Award commissie

Als winnaar van de ANKO Ondernemers Award mag Ria volgend jaar plaatsnemen in de Award Commissie en de voordrachten beoordelen. Waar gaat zij op letten? “Vooral op hoe ondernemers met hun team omgaan. Dat is je kostbaarste bezit. Dat is een investering. Dat heb je nodig om te groeien. Je moet groeien, elk jaar weer. Want ook je kosten stijgen. En groeien kan alleen samen met je team.”

Met pensioen

Het mag duidelijk zijn dat Ria voorlopig nog niet wil stoppen met ondernemen. “Het is wel belangrijk om niet alleen aan je zaak te werken, maar ook aan jezelf. Ik eet gezond, slaap goed, sport veel en heb geen stress. Daardoor voel ik me energiek en vitaal. Zo lang ik voldoening haal uit mijn bedrijf en dat op een gezonde manier kan doen, ga ik lekker door. Samen met mijn man en onze vijf toppers.”