Haar, make-up en hoedje goed?

Elk jaar is de ANKO op Prinsjesdag betrokken bij een bijzonder evenement: ministers, staatsecretarissen en Kamerleden kunnen op deze ochtend hun haar laten stylen in kapsalon Aveda The Hague door kappers in opleiding. Op deze manier vraagt de ANKO, samen met onder andere de vakbonden, aandacht voor het belang van praktisch opgeleide mbo’ers. “Politici gaan in gesprek met studenten, maar ook met de ANKO.”

Ministers, staatsecretarissen, Kamerleden én hun partners zijn op Prinsjesdagochtend welkom bij salon Aveda The Hague om zich mooi te laten maken voor de Troonrede. Van de styling en visagie tot het gastvrouw- of gastheerschap: tijdens het evenement wordt al het werk gedaan door mbo-studenten. Zij zijn allemaal winnaars van Skills Heroes: vakwedstrijden die mbo’ers uitdagen om het beste in zichzelf naar boven te halen.

Duco Hoep is als beleidsadviseur vakmanschap en beroepsonderwijs bij de ANKO voor het vierde jaar betrokken bij de Prinsjesdagochtend. “Het is een succesvol en leuk evenement,” vertelt hij. “Kamerleden en ministers laten zich niet alleen mooi maken, maar gaan ook graag in gesprek met de studenten. Vervolgens is het hoedje op, foto’s maken, en rechtstreeks door naar de Troonrede!”

Ook Kim Lieffering, ANKO-lid en salonmanager van Aveda The Hague, vindt het een fantastische dag. “Het is een chaotische en natuurlijk ook spannende ochtend, maar toch gaat het altijd goed. Het helpt dat er een strak programma is. Zo lang iedereen zich daaraan houdt, is er geen probleem. Een enkele keer loopt iets natuurlijk net even anders dan gepland, maar dan kunnen we het altijd samen oplossen. In acht jaar tijd heb ik pas één keer echt hoeven bijspringen! Het evenement is vooral een hele gave kans voor een beginnende kapper om een persoon met veel aanzien te mogen stylen en het mooie kappersvak te laten zien.”

Mbo’ers kunnen shinen!

De vaste locatie voor de Prinsjesdagochtend is al negen jaar lang Aveda The Hague: een prachtige en grote salon aan de Denneweg in Den Haag.

Fred Nieuwenhuijzen is eigenaar van de salon. Hij vertelt: “Wij hebben de capaciteit, de ruimte én we zitten op een spraakmakende locatie, vlakbij het hart van politiek Den Haag. Ieder jaar doen we er graag aan mee, omdat wij het belangrijk vinden om het mbo onder de aandacht te brengen en in een goed daglicht te zetten, zeker richting de politiek.” Volgens Kim is het mbo toch een beetje een ondergeschoven kindje, in vergelijking met het hbo en het universitair onderwijs.

“En dat terwijl er zulke talentvolle mensen zijn. Ik vind het fijn om studenten op deze manier de kans te geven om te shinen, ook voor de toekomst van ons mooie beroep. Gelukkig zijn Nederlanders zich in coronatijd meer gaan realiseren hoe belangrijk vakmensen zoals kappers zijn: iedereen stond om ons te springen! Het is in ieders belang dat we voldoende praktisch geschoolde mensen houden, anders staat Nederland stil.”

Praktische vaardigheden

De insteek van het evenement is om aan de politiek en het publiek het belang van vakmensen te laten zien. Duco vertelt: “Dit evenement is belangrijk voor de lobby van de ANKO, vooral vanwege het persoonlijke contact. Als beleidsadviseur bij de ANKO houd ik alle ontwikkelingen in het kappersonderwijs in de gaten en probeer ik ervoor te zorgen dat de wensen van het bedrijfsleven geborgd blijven in de opleiding. Maar de aansluiting van beroepsonderwijs op de praktijk kan, en moet beter. Met name als het gaat om het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Dat komt onder andere omdat het beroepsonderwijs vastzit aan allerlei regels: de opleidingen worden korter en er is steeds meer ruimte gereserveerd voor theoretische vakken en minder voor vakvaardigheden.

Om te zorgen dat studenten meer meters in de praktijk maken, zijn wij voorstander van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), waarbij studenten vooral leren in de praktijk. Vóór de val van het kabinet was de overheid bezig met een BBL-offensief. Hopelijk wordt dit nu doorgezet.” Ondernemers die met BBL-studenten werken, krijgen nu een Subsidie Praktijkleren. “Deze subsidie is voor ondernemers heel belangrijk,” vertelt Kim. “BBL-studenten krijgen namelijk salaris, maar generen nog niet per definitie omzet. Zonder subsidie denk ik dat er veel salons zijn die afwachten tot studenten hun opleiding hebben afgerond. Ik ben blij dat de ANKO continu lobbyt voor het behoud van deze subsidie, en zelfs een verhoging ervan.”

Werkend leren

Volgens Kim is knippen echt een vak dat je leert in de praktijk. “Ik geloof heel erg in het systeem van werkend leren: het liefst hebben wij ieder jaar twee BBL-studenten erbij in onze salon. Ons team groeit op die manier op een natuurlijk niveau door: je investeert in je eigen toekomst. Negentig procent van ons huidige team werkt al van jongs af aan bij ons. Ik vind het bovendien ontzettend leuk om studenten te begeleiden. Wij leren jonge mensen vaardigheden, maar wij leren ook weer van hen: zij hebben vaak een frisse blik!” Fred voegt toe: “Wij zijn een salon van een bepaald niveau, dus proberen als het ware de krenten uit de pap te halen. We werken alleen met studenten die enthousiast en leergierig zijn, zodat ze zich hier verder kunnen ontwikkelen tot topkappers. Wel is het steeds lastiger om aan goede krachten te komen. Daarom is het van belang dat er genoeg instroom is in het mbo en het onderwijs van goede kwaliteit is.”

Met elkaar in gesprek

Dat er op Prinsjesdag in de salon over het kappersvak wordt gesproken, staat vast. Politici gaan in gesprek met zowel de studenten als de ANKO. Duco vertelt: “Er zijn Kamerleden die elk jaar komen, omdat ze het zo leuk vinden om met de studenten te praten. Dat is ook heel belangrijk, want studenten kunnen zelf het beste vertellen over hun ervaringen en wensen. Zij kunnen hun opleiding verkopen. Vorig jaar kwamen zowel de Minister als de Staatssecretaris vanOnderwijs en de Minister van Sociale Zaken. Dat zij hiervoor tijd vrijmaken op zo’n drukke dag als Prinsjesdag is een heel goed teken.” De ANKO is zelf ook altijd vertegenwoordigd op het evenement. “Onze voorzitter Maurice Crusio is altijd aanwezig. Om met studenten te praten, en om input te geven aan politici met beroepsonderwijs in hun portefeuille. Daarnaast is er altijd veel pers aanwezig, van de NOS tot de lokale krant, dus het levert ook mooie publiciteit op voor het kappersvak.”

Benieuwd hoe het evenement dit jaar verliep? Ga naar anko.nl/prinsjesdag2023!

Duco Hoep, beleidsadviseur vakmanschap en beroepsonderwijs bij de ANKO.