Online_trainen_anko

Tot begin vorig jaar konden ondernemende kappers trainingen volgen op alle plekken in het land. Sinds de coronamaatregelen is dat niet meer mogelijk. Gelukkig kom je online ook een heel eind, ontdekte Miriam IJsseldijk, personeelsadviseur en trainer bij de ANKO.

Leidinggeven, professioneel opleiden, coachen en motiveren, het voeren van functioneringsgesprekken en alles rondom risico- inventarisatie en -evaluatie (RI&E): ANKO’s Miriam IJsseldijk traint je hierin met veel plezier. Tijdens de lockdowns hadden ondernemers tijd om dergelijke trainingen te volgen, maar die moesten dan wel online plaatsvinden. “Vóór corona was ik geen fan van online trainingen en webinars”, vertelt Miriam. “Als trainer ben je toch ook veel bezig met non-verbale communicatie. Ik dacht dat ik hier online veel van zou missen. Verder was ik bang dat er minder interactie zou zijn tussen mij en de deelnemers én de deelnemers onderling.”

Onverwachts heel effectief

“Door corona was er echter geen keus en begon ik met een online variant van de training professioneel opleiden – een verplicht nummer voor kappers met leerlingen”, gaat Miriam verder. “En dat bleek een succes. Ik startte voorzichtig met zo’n vier tot vijf deelnemers. Inmiddels gaat het ook heel goed met zestien en ben ik blij verrast door de reacties van de deelnemers en de resultaten. Er is best veel interactie mogelijk: je ziet elkaar en kunt op elkaar reageren. De sfeer tijdens de trainingen is positief: erg fijn in deze onzekere tijd. En tot mijn stomme verbazing worden de huiswerkopdrachten nu zeker net zo goed, en soms zelfs beter gemaakt. Online trainen blijkt dus heel effectief!”

Mooie motivatie

Het bevalt Miriam goed om haar kennis online over te dragen en ook de deelnemende kappers zijn heel positief over deze nieuwe trainingsmethode. “Ze geven aan er veel van op te steken en dat ze blij zijn dat het minder tijd kost. Er is geen reistijd en ook workshops zijn nu makkelijker te volgen. Waren deelnemers hier voorheen een dagdeel aan kwijt, nu kan het gewoon ’s avonds thuis en hoeft de salon niet een dag dicht. Ook zijn veel kappers blij even afgeleid te zijn van alle coronaperikelen en dat ze even met andere dingen bezig kunnen zijn. Een mooie motivatie om hiermee door te gaan.”

Trainingen op basis van behoefte

Op de vraag of alle ANKO-trainingen online te geven zijn, antwoordt Miriam: “Kennisoverdracht is online prima te doen, het oefenen van vaardigheden niet. Dus de trainingen waarbij ik rollenspelen toepas, video-opnamen maak en deze nabespreek, blijven even op de plank liggen tot ik ze weer op locatie kan geven. De andere trainingen kunnen online plaatsvinden. Een groot deel biedt de ANKO Academie inmiddels al op deze manier aan. En er komen meer online trainingen aan, afhankelijk van de behoefte in de branche. Maar ik blijf uiteraard – als het straks weer mag – ook een deel op locatie verzorgen. Want ik mag dan wel over mijn online-weerstand heen zijn, nog niet alle deelnemers zijn dat.”

 

Ben je benieuwd wat de ANKO Academie jou te bieden heeft? Kijk op anko.nl/academie. De trainingen en workshops zijn ook toegankelijk voor niet-leden.