Ondernemen-Lifestyle_Ingesprekmetdeanko_ANKO

ANKO-voorzitter Maurice Crusio (m) ging in gesprek met Award-winnaars Juliette den Ouden en Leander Grotenhuis

Allebei wonnen ze afgelopen jaar een prestigieuze prijs: Juliette nam de award voor Hairdresser of the Year in ontvangst tijdens het Coiffure Awardgala en Leander won de allereerste ANKO Ondernemers Award. ANKO-voorzitter Maurice Crusio voelde deze ambitieuze ondernemers aan de tand over de combinatie van vakmanschap en ondernemerschap.

Maurice: “Nogmaals gefeliciteerd met het winnen van jullie awards. Is het een stimulans om nog beter te worden in je vak? Of is het een kroon op je werk waardoor je nu niet meer zo hard hoeft te rennen?”

Juliette: “Het is een enorme beloning voor het harde werken! Mijn telefoon ontplofte die avond; ik kreeg zoveel mooie berichten van mensen wereldwijd. Je weet zelf dat je aan het doorzetten bent en keihard aan het werk. Maar eigenlijk heb je geen idee of anderen dat zien, omdat je altijd een mooi plaatje post. Deze award is voor mij een motivatie om nog verder te gaan. Ik heb elke keer een nieuw doel voor ogen.”

Leander: “Het is voor mij geen moment om te denken: ‘nu ben ik er’. Sterker nog, het is een bevestiging dat je je werk blijkbaar goed doet. Dat mensen uit de branche waarderen wat je doet. Het spoort aan nog meer te gaan doen, nog uitdagender aan de slag te gaan.”

Maurice: “Als we het hebben over ‘jouw eigen pad’ – wat is kenmerkend voor de weg die je al hebt afgelegd?”

Leander: “Toen ik het kappersvak in wilde gaan, zei mijn vader ‘doe maar niet’. Hij kende het klappen van de zweep en vroeg zich af of dit de beste weg was om in te slaan. Maar hij staat volledig achter me en is heel trots. Voor mij was mijn doel duidelijk. Op jonge leeftijd ben ik in een soort versnelling terecht gekomen, mede door mijn inzet en de kansen die ik heb aangegrepen. De eerste tien jaar heb ik me vooral artistiek ontwikkeld. Ik deed veel werk op basis van goodwill, ook om mijn netwerk te vergroten en deuren te openen. Vervolgens vond ik voor mezelf de uitdaging om me verder te ontwikkelen in het ondernemerschap. Dat kon dankzij de fundering en het netwerk dat ik de jaren daarvoor had opgebouwd. En het is niet alleen maar wijsheid geweest, ook geluk.”

Juliette: “Op mijn 13e wist ik al dat ik als kapper achter de schermen wilde belanden en ik ben recht op mijn doel afgegaan. Vanaf die leeftijd had ik bijbaantjes zodat ik de kappersopleiding kon betalen. Ik knipte negen jaar bij Christiaan Kappers in Rotterdam en daarnaast heb ik op freelancebasis bij de televisie gewerkt en fotoshoots gedaan. Op een gegeven moment kwam ik in 2012 op het punt dat ik volledig voor mezelf kon beginnen, als internationaal haar- en make-up artiest. In 2013 zette ik JDO Academy op om les te gaan geven. Vorig jaar kwam daar mijn salon bij en ben ik begonnen met JDO Management: een agentschap voor fotografen en videografen waarmee we internationale producties doen. Ik zit dus wel in het kappersvak, maar ik ben een diehard ondernemer. Op dit moment ben ik een eigen stichting aan het opzetten – de fundraising is net gestart – voor mensen met albinisme in Tanzania. En om in Afrika te blijven: in de buurt van Kaapstad wordt een soort Hollywood gebouwd om de mensen daar van werk te voorzien. Verwacht wordt dat die industrie daar heel groot gaat worden. Vanuit JDO zijn we bezig een goede doelen project op te zetten om de inwoners daar te trainen en begeleiden, zodat ze kunnen gaan werken in de filmindustrie. Ook ben ik ambassadeur voor Hairdressers without Borders, waarvoor ik onder andere naar Nepal ga om mensen te trainen in het kappersvak (hairstyling en make-up) zodat ze in hun eigen inkomen kunnen voorzien.”

Maurice: “Jullie zijn duizendpoten! Hoe vinden jullie de balans tussen enerzijds topkapper zijn, en anderzijds een onderneming leiden?”

Juliette: “Het zijn heel veel losse dingen, maar voor mij is het één groot plaatje. Mijn hele onderneming is erop gebaseerd dat ik mensen wil helpen. Dat doe ik op verschillende manieren. In mijn salon bied ik kappers die graag achter de schermen verder willen, de kans een stoel te huren waardoor ze bij mij een basis kunnen opbouwen en zich daarnaast verder kunnen ontwikkelen. Dat heb ik vroeger in de kapsalon gemist. En de reden dat ik JDO Management ben gestart, is omdat ik allemaal creatieve mensen om me heen had, die zichzelf niet kunnen verkopen. Ik kon niet begrijpen waarom heel goede fotografen nauwelijks werk hadden, dus dat ben ik gaan doen. De één is meer gestructureerd, de andere is meer fl wie en denkt alleen aan het creëren. Maar je belastingaangifte moet ook op orde zijn. Ze noemen mij Boss Barbie; ik ben altijd alles aan het regelen; de productie in goede banen leiden, iedereen managen en daarnaast doe ik ook haar- en make-up. De hele dag ben ik superdruk in de weer, daar krijg ik zoveel voldoening van. Echt een kick.”

Leander: “De combinatie kan zeker, maar het beheerst wel mijn leven – in positieve zin. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om mijn laptop open te gooien en met rekenmodellen aan de slag te gaan of nieuwe plannen uit te werken. Ik heb een mapje ‘het vat’ en daar staan allemaal schetsen en plannetjes in waarvan ik er dan eentje uitkies om te gaan uitwerken. Voor mensen met een gezinsleven kan deze manier van werken ook lastig zijn, je moet keuzes maken. Maar als ik een week geen nieuwe dingen heb bedacht, dan word ik onrustig. Ik haal veel energie en plezier uit mijn werk.”

Juliette: “Precies! Ik vind het ook heerlijk om als ik vrij ben nieuwe concepten uit te werken op mijn laptop. Het creëren vind ik leuk.”

Maurice: “Waar hopen jullie over tien jaar te staan?”

Leander: “De komende jaren hoop ik in de omgeving een tweede en derde fi liaal te starten. Ik ben daarvoor met een businessplan bezig. Ik heb een klein distributiecentrum, een opleidingscentrum, en een flagship store; de perfecte driehoeksverhouding om zelfvoorzienend te expanderen. En ik wil een van de leukste werkgevers van het land worden door de secundaire arbeidsvoorwaarden voor mijn medewerkers onder de loep te nemen.”

Juliette (lachend): “Ik heb nog wel wat doelen! Ik zou heel graag inde Hall of Fame van de de Coiffure Award willen komen door drie Hairdresser of the Year te worden. En een andere pijler is een buitenlandse locatie zoeken voor mijn academie. Mijn toekomst zie ik niet alleen in Nederland, ook omdat ik nu al heel actief ben met projecten opzetten in Afrika. Ik hoop vooral de wereld over te blijven reizen om mooie dingen te creëren.”