Leco_Zadelhoff_anko

“Ik heb makkelijk praten”

Als je kapper en visagist in hart en nieren bent, dan is een lockdown een crime. Toch ziet Leco van Zadelhoff er ook de positieve kanten van in. “Ik realiseer me nu des te meer hoe leuk mijn vak is: ik geniet er nóg meer van.”

Tijdens de lockdown maakte Leco zich sterk voor de kappersbranche, bijvoorbeeld door in RTL Boulevard aandacht te besteden aan de problemen van kappers. “Vanzelfsprekend”, vindt hij. “Ik heb het leukste vak dat er is. Dit werk doe ik met veel passie en liefde, en velen met mij. Dus als ik wat voor anderen in deze branche kan betekenen en begrip kan kweken voor de moeilijke situatie, dan doe ik dat graag. Voor kappers in het bijzonder, maar ook voor andere contactberoepen. Want ook schoonheidsspecialisten, nagelsalons en medisch pedicures moesten hun deuren sluiten.”

Bewust genieten

“Als je je niet creatief kunt uiten omdat je je werk niet kunt doen, is dat frustrerend”, gaat Leco verder. “Creativiteit hoort bij dit vak. Toen ik tijdens de eerste lockdown zelf niet mocht werken, werd er aan de noodrem getrokken en kwam de hard rijdende trein tot stilstand. Toen realiseerde ik me eigenlijk pas wat een ongelooflijk leuk vak ik heb. Ik baalde enorm dat ik het niet mocht uitoefenen en nam mezelf voor dat – zodra het weer mocht – ik er nóg meer van zou gaan genieten. Ik werd me er erg van bewust dat in deze branche ineens alles in elkaar kan storten. Ik denk dat meer kappers dit hadden. Dat ze zich nu bewuster zijn van de risico’s, een potje achter de hand houden en bewuster hun salon inrichten. Erop voorbereid als zich weer zoiets voordoet, ook mentaal.”

Bijleren

“Ik wil andere kappers graag een hart onder de riem steken. Laat nooit je hoofd hangen. Dat is voor mij misschien makkelijk praten, want ik heb geen salon. Maar ik kan me echt voorstellen dat als het water je aan de lippen staat, je van gekkigheid niet meer weet wat je moet doen. Geloof, hoop en liefde trekken je erdoorheen. Verlies de hoop niet, maar wees reëel. Als je doet wat je leuk vindt, wordt de liefde voor je vak alleen maar groter. Probeer jezelf in ieder geval altijd op niveau te houden, want je bent zo goed als je laatste knipbeurt. Dus zorg dat je bijleert, volg social media en tutorials en probeer de moderniteit niet te schuwen. Zelf ben ik een vakidioot: ik hou zoveel mogelijk bij wat er gebeurt, wat er nieuw is. Zo voorkom je dat klanten je inhalen. Vroeger kon je als kapper vertellen wat mode werd, maar tegenwoordig vertellen klanten het jou. Het kan zijn dat een klant iets op social heeft gezien en zegt: ‘Dit wil ik’. Dan moet je wel op de hoogte zijn. Verdiep je in wat er speelt, blijf scherp en zorg dat je geïnspireerd blijft. Dan blijft dit vak ontzettend leuk!”