ANKO_ondernemers_award

Ruim een jaar lang waren Leander Grotenhuis, Ferry Loeve en Nero de Boer genomineerd voor de allereerste ANKO Ondernemers Award. Wie zou er met deze felbegeerde prijs naar huis gaan? Zondag 12 september vond de uitreiking plaats tijdens het Coiffure Award gala. Een spectaculaire avond, zeker voor winnaar Leander Grotenhuis! Hij kreeg de meeste stemmen. “Het winnen van deze Award was overweldigend.”

Gefeliciteerd! Je gaat de boeken in als de eerste winnaar van de ANKO Ondernemers Award. Wat was het eerste dat je dacht toen je je naam hoorde?
“Ik voelde me enorm blij, maar had ook een vlaag van verstandverbijstering; kon nog niet helemaal beseffen wat er nu eigenlijk gebeurde. Mijn vader zat naast me in de zaal en gaf me een knuffel. Hij was heel trots. Dat deed me heel veel. Hij is ook kapper geweest.”

Maurice Vervoort, Leander Grotenhuis met zijn trotse vader en Maurice Crusio

Hoe voelt het om deze prijs te winnen?
“Het voelt als een kroon op mijn harde werken en een waardering voor de risico’s die je als ondernemer loopt. Uiteindelijk ben jij degene die soms genoodzaakt is moeilijke keuzes te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld lang getwijfeld of we de salon op maandagen zouden sluiten. Dan heb ik allerlei hersenspinsels; het zou kunnen zorgen voor een negatieve uitstraling van de salon, en hoe zit het dan met het hybride werken dat toch steeds populairder wordt? Ik kan dan onzeker zijn, ga elk scenario af. Maar uiteindelijk maak ik een beslissing.”

Waar is die beslissing op gebaseerd?
“Ik houd drie waarden aan: kwaliteit, beleving en empathie. Op die drie pilaren probeer ik verstandige keuzes te maken. En we zijn allemaal mensen, dus niet alles is altijd een succes hoor. Als ik een idee heb, dan werk ik dat uit als een schetsje en gaat in mijn mapje ‘Het Vat’. Als ik een keer tijd heb scrol ik daar doorheen. Van de tien ideeën die ik uitwerk, worden er misschien twee een succes. De minder goede plannetjes mogen er net zo goed zijn, zolang het binnen de mogelijkheden blijft en niet je kop kost.”

Waarom denk je dat ANKO-leden op jou gestemd hebben? Wat maakt jou bijzonder als ondernemer?
“Dat vind ik een lastige vraag. Waarschijnlijk omdat ondernemerschap meer behelst dan alleen lekker knippen en marketing. Ook het financi.le aspect is belangrijk. Zo heb ik secundaire inkomstenbronnen kunnen vergaren die deels voorzien in de kosten voor huisvesting. Mijn kantoor heb ik bijvoorbeeld afgesplitst van de salon en verhuur ik nu. Dat betekent dat ik nu in een kantoorhok zit zonder ramen, maar dat maakt me niks uit.”

Hoe was de uitreiking en met wie heb je het gevierd? Wie heb je als eerste gebeld of geappt?
“Mijn telefoon ontplofte, ik werd gebombardeerd met gelukwensen. Er kwamen zoveel berichtjes binnen van familie, vrienden, collega’s en leveranciers. Die aandacht raakte me echt. Het was veel overweldigender dan ik dacht. Door de coronamaatregelen mocht er nog geen after-party zijn. De flessen Mo.t zijn voor de helft meester gemaakt en toen naar huis. Met mijn vader en moeder heb ik nog tot laat gekletst over de avond.”

Leander ontving zijn award uit handen van Maurice Vervoort, voorzitter van de award commissie

Wat hoop je dat het winnen van deze Award je gaat opleveren?
“Mijn wens is dat er exposure uit gaat voortkomen. Dat er bijvoorbeeld ook in de regionale dagbladen aandacht aan wordt besteed. Het zou leuk zijn als de focus ook op mijn team komt te liggen. Want het is bijzonder om gewaardeerd te worden voor wat je doet, maar dat kan ik alleen dankzij mijn team. Het is tijd ook teamleden naar voren te gaan schuiven.”

Wil je nog iets kwijt aan de kappers die op je gestemd hebben?
“Mijn nederige dank voor je stem en waardering voor mijn werk. Ik ga mijn best doen niemand teleur te stellen en een leuke en toegankelijk ondernemer te blijven. Want openheid en verbinding onder ondernemers, is zoveel waard. Met een aantal zzp’ers en mkb’ers heb ik verschillende app-groepen opgericht, waaronder petit enterprise. We proberen elkaar regelmatig te ontmoeten om samen te sparren, ervaringen te delen en elkaar een schouder te bieden. In de coronatijd hebben we veel gedeeld in die app-groep: ik stuurde salonprotocollen door en anderen gaven tips hoe je spatschermen het beste kon ophangen. Die verbinding met elkaar is mooi.”