Razend populaire Reboir verovert Nederland!

De jonge barber én TikTok-sensatie Reboir Kleijendorst (20) kan bijna niet meer over straat zonder herkend te worden; fans houden hem staande om met hem op de foto te gaan. Onwerkelijk vindt hij dat soms nog. Een paar jaar geleden had hij nog nooit van het barbervak gehoord. Nu post hij filmpjes met bekende producers en artiesten die hij een ‘fresh cut’ behandeling geeft. Hoe ging hij van onbekend met het vak naar een TikTok-fenomeen met een overvolle agenda?

Reboir wilde eigenlijk de muziekwereld in of chefkok worden, maar zijn carrière verloopt toch een beetje anders. Hij groeide deels op in een pleeggezin en maakte daar kennis met het barbervak. Hij blikt terug: “Ik wist niet eens wat een barber was. Mijn pleegbroertje ging naar Nozem en ik ging een keertje mee. Degene die mij knipte vertelde dat ze een gastheer zochten – of ik niet een keer een avondje wilde meedraaien.”

Mannen onderling

En zo geschiedde. “Ik liep daar als vijftienjarig jochie rond, heette klanten welkom, bood koffie aan en deed de was,” vertelt Reboir. Hij vond het erg leuk om daar te zijn. “De sfeer was warm en gezellig. Je leert de klanten kennen. Zij komen naar een plek waar even helemaal niets hoeft. Even dat gevoel van mannen onderling. Dat maakt het zo speciaal, het voelde bijzonder. Ik kreeg een baan aangeboden en rolde zo het vak in.”

Overvolle agenda

De eerste keer dat hij een tondeuse in handen kreeg, herinnert hij zich nog goed. “Ik mocht het proberen bij mijn pleegbroertje en dacht dat ik wel wat figuurtjes kon maken. Het resultaat was alleen niet best,” vertelt hij lachend. Hij volgde trainingen, werd gecoacht door zijn leermeester Arie Klein en oefende zelf heel veel. “Zo kwam ik steeds verder. Klanten kwamen op een gegeven moment voor mij.”

Reboir heeft inmiddels klanten door heel Nederland en zelfs vanuit het buitenland weten ze hem te vinden. “Onlangs werd mijn agenda online gezet en een uur later stond ik voor twee maanden volgeboekt.”

Blijven ontwikkelen en groeien

Wat trekt hem zo aan in het vak? “Ik vind knippen gewoon geweldig om te doen, maar alleen mannenhaar. Ik word er blij van als ik mannen zo kan knippen dat alles klopt en het er netjes uitziet. Ik zie geen kapsel voor me, maar ben van begin tot eind bezig te kijken hoe ik iemand zo kan stylen dat alle vrouwen weer achter hem aan lopen.” Reboir is elke dag met zijn ontwikkeling bezig en wil blijven groeien. “Na vier jaar ben ik nog lang niet uitgeleerd en het blijft op een bepaalde manier nieuw, het is nooit hetzelfde. Ik wil heel graag beter worden, voor mijn klanten en voor mezelf.”

Wat is jouw ondernemersambitie? Of die nou klein of groot is; de ANKO denkt met je mee!

In april deed hij mee aan de Barberbattles op Barber Society Live. “Het was heel leuk om aan deze wedstrijd mee te doen. Barbers hebben een leuke community; de concurrentie is er, maar iedereen is bevriend. Helaas ben ik niet in de prijzen gevallen, maar heb wel veel geleerd.” Toch was dit niet de laatste keer dat Reboir aan een wedstrijd meedeed. “Zeker niet! Ik ga meer trainingen en wedstrijden doen. Arie leert mij heel veel, niet alleen knippen maar ook hoe serieus ik het werk moet nemen. Hij is een goede kapper en een echte zakenman. Ik heb een goede band met hem. Ik werk fulltime als barber bij Nozem, een van zijn zaken.”

TikTok-famous

Reboir volgde op TikTok de Amerikaanse barber Doc Dami. “Hij deed geweldige transformaties. In Nederland zag je dat niet en toen ben ik dat zelf gaan doen. Het eerste TikTok-filmpje dat ik maakte was van een klant die ik buiten knipte.

Dat zorgde meteen voor 600.000 views. Bij Nozem vroeg ik klanten of ik ze mocht filmenEen jaar lang filmpjes maken en editen, leverde miljoenen weergaven op. Laatst liep ik in Zwolle en dan komen er mensen naar mij toe om een foto met mij te maken. Alsof ik een artiest ben. Dat voelt heel raar. Vroeger werd ik gepest op school, ik was een buitenstaander. Ik kreeg het gevoel hetzelfde te moeten zijn als zij. Maar toen ik ging knippen en mezelf kon zijn, klopte het opeens. Als jongens nu naar mij toekomen, denk ik: ‘Ik heb het goed gedaan en mag trots zijn op mezelf’.”

In beweging

Op Instagram is hij begonnen met de serie ‘Reboir Barbersessies’ waarbij hij langs bekende producers en artiesten gaat. “Die knip ik, terwijl ik hen interview over hoe zij groot zijn geworden. Ik heb Trobi, de koploper van de Nederlandse hiphop-wereld, als eerste gesproken. Het was zo vet, dat ik er een serie van wilde maken. Dj’s Vlins en La$$a volgden. Het ontbreekt Reboir duidelijk niet aan ambitie. Want naast al deze activiteiten gaat hij in juli met Arie een nieuwe zaak openen. “Hij gaat mij daarin begeleiden. Onze samenwerking is heel leuk; ik weet wat de jeugd wil, hij zorgt dat het er komt.”

Hoe zijn toekomst er als barber uitziet, durft Reboir niet te voorspellen. “Er is in één jaar tijd al zoveel veranderd. Wat er nog gaat komen weet ik niet, maar ik zit niet stil. Ik heb nog genoeg ideeën waar ik wel mee aan de slag wil!”

Instagram Reboir
TikTok Reboir

Ondernemer Arie Klein over Reboir

Arie Klein is ondernemer van Creativo in Emmen en heeft twee barbershops en opent binnenkort een derde vestiging. Hij is genomineerd voor de ANKO Ondernemers Award.

Reboir is booming. Zag je direct iets in hem?
“Hij was vroeger mijn buurjongen en kwam als gastheer werken in de barbershop. Destijds zag ik nog niet de skills die hij nu heeft. Maar ik zag wel wat in hem. Hij is sociaal, kan goed met mensen omgaan en lag goed in de groep. Ik dacht: ‘Als hij leert knippen, dan kan dit interessant worden’.”

Wat zijn jouw ambities voor hem?
“Deze zomer open ik een nieuwe salon, NoZem City Barbers. Als de tijd er rijp voor is, neemt hij die over. Ik help hem graag met een stukje toekomst. Het barbervakleren wij hem, dat neemt hij zijn hele leven mee. Want TikTok is leuk, maar kan een houdbaarheidsdatum hebben. Aan mij de taak hem met beide benen op de grond te houden en trouw te blijven aan het ambacht dat hij leert. Daar kan hij altijd op terugvallen en neemt hij zijn hele leven mee.”

Je bent zelf een ambitieuze ondernemer. Probeer je dat ook op Reboir over te brengen?
“Zeker! Ik probeer hem daarin mee te nemen en wegwijs te maken. Ik adviseer hem te kijken naar kansen en mogelijkheden om zichzelf te verbeteren en te ontwikkelen. Dat doet hij al heel goed. Het is voor hem een tweede natuur.”