Kim_overwoog_om_te_scheiden_anko

Hoe ver ga je om je bedrijf te redden?

De één heeft zich tijdens de lockdowns kunnen redden met spaargeld, anderen hebben flink zuinig moeten leven en sommigen hebben leningen moeten afsluiten om rond te komen. Als je geen recht hebt op een vergoeding vanuit de overheid, moet je wat. Zo dacht ook Kim Trouerbach, natuurkapper bij nwLooks in Arnhem. Zij ging wel heel ver om schulden te voorkomen.

Als kapper keihard je best doen om je hoofd boven water te houden: Kim weet er alles van. Ze ging zelfs zo ver dat ze klanten belde met de mededeling: ‘Je moet nu producten van me kopen, anders kan ik mijn zaak niet overeind houden’. “Het is niet chic en gaat in mijn ogen te ver, maar het is wel de manier waarop ik het gedaan heb”, vertelt ze. “Ik had al leveranciers en de verhuurder van mijn salon gebeld, daar schoot ik niks mee op. Ook heb ik gesolliciteerd bij de GGD als bron- en contactonderzoeker, maar daar wilden ze niet in mijn trainingstraject investeren, omdat de kans bestond dat ik snel weer als kapper aan de slag kon. Ik zag echt geen andere uitweg.”

Rustig slapen

Kim is als de dood voor schulden. Een gevolg van haar thuissituatie vroeger: “Mijn vader had op een gegeven moment geen werk meer, waardoor we megaschulden hebben opgebouwd. We zijn inmiddels vijftien jaar verder en de schulden zijn nog steeds niet volledig afgelost. Ik wil zo’n situatie koste wat het kost voorkomen, want ik weet hoe erg het is. Helemaal zonder schulden heb ik het niet gered, maar het is nu goed te overzien, al zorgt het voor veel stress. Ik doe er alles aan om ze zo snel mogelijk af te lossen. Pas dan kan ik weer rustig slapen.”

Scheiden als optie

Zakelijk schulden opbouwen is tot daaraan toe, je privéfinanciën wil je er liever niet bij betrekken. Ook Kim niet. Om te voorkomen dat zij en haar man hun huis zouden kwijtraken vanwege haar zakelijke schulden, belde ze haar hypotheekadviseur. “Ik wilde weten of scheiden op papier kon voorkomen dat we ons huis zouden moeten verkopen. Helaas was dat geen oplossing, dus ik moest volgens hem vooral zorgen dat ik niet failliet zou gaan. Makkelijk gezegd als je niet mag werken. Bovendien kon ik geen aanspraak maken op overheidssteun, omdat ik het voorgaande jaar zwanger was en dus een te lage omzet had gedraaid. Ik voelde me echt machteloos. Terwijl ik de jaren ervoor heel netjes had verdiend.”

Abonnementen

“Ik vind de toekomst nog vrij onzeker, dus ik heb mijn prijzen verhoogd en probeer zoveel mogelijk klanten een abonnement aan te bieden om mijn vaste lasten te dekken. Ook zit ik erover te denken om alsnog te kiezen voor huwelijkse voorwaarden, zodat het huis niet meer van mij is. Als ik de salon dan weer moet sluiten, staat in ieder geval ons huis niet op het spel. Ik heb een klant die in een ziekenhuis op een corona-afdeling werkt. Van haar hoor ik hoe zwaar het is, dus ik weet gelukkig wel waar we het voor doen. Ik hoop dat komende zomer bijna iedereen gevaccineerd is en er weer van alles mag. Dan haal ik opgelucht adem.”

Kim stond eerder in ANKO Kapperszaken. Lees hier het artikel.