Kennismaken_nieuwe_directeur_ANKO

Sinds een paar maanden kijkt Therèse van ’t Westende anders naar kappers en speurt ze naar de ANKO-sticker op de gevel van kapsalons als ze door een winkelstraat loopt. Afgelopen zomer hoorde ze dat de ANKO op zoek was naar een nieuwe directeur en haar nieuwsgierigheid was gewekt. Op 1 november startte ze officieel, na een ‘meeloop-stage’ van zo’n twee maanden. Met een lach vertelt ze: “Volgens mij heb ik een goede keuze gemaakt!”

Eerst eens even terug naar de piepjonge Therèse. Na de lagere school ging je naar de mavo en je werd vervolgens een ‘opleidings- stapelaar’. Wat bedoel je daarmee?
“Ik ben sinds mijn tienerjaren al ontzettend leergierig en ‘stapelde’ na de middelbare school uiteindelijk allerlei opleidingen op elkaar. Toen ik begin dertig was rondde ik uiteindelijk een universitaire studie bestuurskunde af. Tja, je bent nooit te oud om te leren, toch? Ik denk dat ondernemers dat wel herkennen; je moet in beweging blijven. Stilstand is achteruitgang.”

Voordat je begon bij de ANKO was je directeur van de beroepsvereniging Register Belastingadviseurs. Dat is wel heel iets anders dan kappers!
“Ja en nee. Vóór de belastingadviseurs werkte ik voor de vereniging van Artsen in Dienstverband. Ook dat lijkt misschien een totaal andere bloedgroep, maar verenigingen als deze hebben best veel gemeen met de ANKO. Zelfstandige belastingadviseurs hebben net als ondernemende kappers hun eigen commerciële belangen. Artsen hebben net als kappers een duidelijke maatschappelijk waarde. Maar de belangrijkste overeenkomst is dat ook zij hun krachten gebundeld hebben op een manier die goed vergelijkbaar is met de ANKO. Het karakter van de branche is natuurlijk wel anders. Al voor ik officieel bij de ANKO begon, heb ik uitgebreid mogen kennismaken met de openheid, creativiteit, betrokkenheid en hartelijkheid van kappers. Het voelt als een warm bad!”

Je begint wel op een moment dat het ondernemersklimaat erg lastig is…
“Ja dat klopt. Niet alleen is de branche de afgelopen jaren hard getroffen door de coronacrisis en de achterblijvende steun, maar nu worden we ook nog eens keihard geraakt door de inflatie en de energie- en arbeidsmarktcrisis. Maar ik heb wel gemerkt dat het bestuur van de ANKO, de adviescommissies en de mensen op kantoor zich erg goed bewust zijn van deze uitdagingen. Er is het afgelopen jaar een strategie ontwikkeld met oog voor de lange termijn én de actualiteit. De ANKO bestaat niet voor niets al meer dan 130 jaar; er is een rijke historie waarin ontzettend veel kennis is opgebouwd. En misschien nog wel belangrijker; de leden zijn heel erg betrokken en dat is essentieel voor de toekomst van de branche en de vereniging.”

Waarom is dat zo belangrijk?
“Heel eenvoudig: de leden zíjn de vereniging. Vanuit hun betrokkenheid leveren zij de input voor de koers van de ANKO. Dat doen ze in gesprekken en door mee te doen aan de continue onderzoeken die de ANKO doet. Ik heb nu al gezien dat er ook écht wat gedaan wordt met die input. Het is natuurlijk best een flinke klus om als vereniging recht te doen aan de diversiteit in de branche, aan individuele en collectieve belangen, om jong en oud te vertegenwoordigen, dorps- en stadssalon, zzp’ers en ketens en alles daar tussenin. Maar dat is simpelweg onze opdracht en we kúnnen dat! Ik geloof in co-productie met de leden en ik vind het heel belangrijk dat leden altijd bij ons terecht kunnen.”

Je klinkt al enorm bevlogen na zo’n korte tijd.
“Haha, ja, ik denk dat ik een goede keuze heb gemaakt! Kappers hebben Nederland en hun klanten zo veel te bieden. Ze spelen echt een belangrijke rol in het leven van mensen in allerlei levensfasen. Dat zie ik nu heel duidelijk en dat raakt me. Maar ik snap ook heel goed dat de ANKO-leden ondernemers zijn en hun bedrijf zo winstgevend mogelijk willen maken. De ANKO helpt hen daar al bij, maar het kan altijd beter. Daarom staat de ANKO niet stil en dat past heel goed bij mij.”


Over Therèse

Geboren: 1977 te Dordrecht, opgegroeid in Giessenburg
Gezin: Getrouwd met Arjan, moeder van Daan (8) en Cato (6)
Inspiratiebron: “Mijn ouders. Van hen leerde ik dat het belangrijk is je steentje bij te dragen aan de maatschappij op een manier die bij je past. En dat je jezelf altijd moet blijven ontwikkelen, maar wel met oog voor de ander.”
Dol op: “De goede dingen van het leven! Tijd doorbrengen met familie en vrienden, genieten van koken en lekker eten en het maken van mooie reizen. Al is er in Nederland ook genoeg moois te ontdekken!”
Guilty pleasure: Chocolade en zoute drop
Viert kerstmis: Met haar (schoon) familie. “Lekker bijkletsen, spelletjes doen en lang tafelen!”