Kappers_in_actie_anko

Van licht tot lied!

Het water stond veel kappers afgelopen jaar aan de lippen. Tijd voor actie! Om te laten zien dat kappers veilig kunnen werken én om aandacht te vragen voor de financiële ellende van veel ondernemers. We zetten een aantal ludieke acties voor je op een rij.

#lichtvoordathetuitgaat

Een stille schreeuw om aandacht en begrip. Dat was de protestactie #lichtvoordathetuitgaat, die veel aandacht kreeg in de media. Kappers in het hele land deden op donderdagavond 18 februari het licht in hun salon aan, om samen te strijden voor de heropening van hun salons én financiële steun vanuit de overheid. Het idee achter de actie: kappers doen voor hun klanten het licht aan, voordat het niet meer kan. Ze weten dat klanten op hen wachten en vechten voor de mogelijkheid om weer veilig aan het werk te gaan. Met foto’s van zichzelf in hun lege, verlichte salon op social media lieten kappers zien er alles aan te doen om te voorkomen dat het licht voor altijd dooft.

lichtvoordathetuitgaat_anko

Lege kappersstoelen op het plein

In Lochem voerden zo’n zo’n veertig kappers, waaronder Yvette Zweers, actie tegen de coronasluiting. Dit deden ze door lege kappersstoelen voor de plaatselijke schouwburg te zetten. Kapster Yvette Zweers organiseerde de demonstratie. Ze vreesde voor het voortbestaan van de zaak van haar werkgever, Kapsalon Gea in Harfsen. Gea had noodgedwongen haar spaar- en pensioengeld moeten aanspreken om haar werknemers in dienst te kunnen houden en de vaste lasten te kunnen betalen. Tijd voor actie dus! De demonstratie trok veel aandacht. Van de Lochemse inwoners, maar ook van lokale media en zelfs het tv-programma Hart van Nederland.

lege_kappersstoelen_anko

Kapster Sandra lanceert carnavalskraker

In een ellendige tijd is humor je grootste vriend. Dat dacht ook Sandra Berende van Kapsalon San in Geertruidenberg. Zij nam, samen met twee medewerksters, een carnavalsnummer op. De insteek: we willen weer open en knippen. Ze hoopten dat de lol die ze hadden bij het inzingen en het maken van de bijbehorende clip, ook een glimlach tevoorschijn zou toveren bij degenen die het zouden zien en horen. Maar ze wilden vooral mensen een beter beeld geven van de nijpende situatie, zodat erover gepraat zou worden. Dat is zeker gebeurd: in een paar dagen tijd was de video al 50.000 keer bekeken.

Kapster_carnavalskraker_anko

Kapper protesteert in onderbroek

Als je vindt dat de overheid je in de kou zet, wat doe je dan? Kapper André Piening uit Annen wist het wel: hij protesteerde in zijn onderbroek, buiten in de sneeuw. Zijn boodschap: “We worden uitgekleed door de overheid, dus ik kom in stijl in actie.” André had begrip voor de coronamaatregelen, maar vond dat kappers oneerlijk werden behandeld. Met zijn ludieke actie hoopte hij de overheid duidelijk te maken dat het wat hem betreft zo niet langer kon.

kapper_protesteert_anko

Lied voor alle kappers

Patrick Kalle maakte een lied, met bijpassende clip, om alle kappers een hart onder de riem te steken. Op de melodie van ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld bezong Patrick het leed dat kapperslockdown heet. Een mooie hommage aan een even zo mooie branche!

lied_kappers_anko