Staartje_Wolfgang_kracht_ondernemende_kapper_ANKOHet staartje van Wolfgang: De kracht van de ondernemende kapper

Als zelfstandige kapper werk je heel wat uren en het is lichamelijk en mentaal best een uitdaging. Bovendien heb je door de bureaucratische regeldruk nog een extra, onbetaalde taak erbij – vooral als je medewerkers in dienst hebt. Ondanks dat de inkomsten van veel zelfstandige kappers soms wat tegenvallen, laten kappers zich van hun krachtige kant zien. Ze blijven gemotiveerd in en aan hun zaak werken.

Flexibel aanpassen

En natuurlijk zijn er zelfstandige kappers die plotseling het licht zien en meer als ondernemer gaan denken. Ook zij hebben ooit voor dit prachtige vak gekozen omdat ze ambachtelijk en creatief bezig wilden zijn en mensen mooi maken hun passie is. Maar tijden veranderen en je flexibel kunnen aanpassen aan nieuwe uitdagingen is een creatief proces en kappers zijn creatief.

Veeleisende consument

Ook onder de zelfstandige kappers zonder personeel zijn er verbazingwekkend veel die naast hun ambachtelijke vaardigheden ook sturen op cijfers, keuzes maken en volgens een duidelijk concept werken. De kracht van veel kappers is hun doorzettingsvermogen en omdat zij steeds maar weer participeren op de veranderende wensen en behoeften van de veeleisende consument. Het is en blijft een prachtig vak.

Bekijk ook mijn vlog over dit onderwerp!


Wolfgang Peppmeier is een begrip in de kappersbranche. Hij is hét gezicht van vakblad Tophair. Wolfgang rijdt door het land in zijn Peppmobiel en met zijn trainingen en Pepptalks heeft hij al heel wat ondernemende kappers geïnspireerd. In ANKO Kapperszaken zijn de laatste woorden van elke editie voor hem.