Vijf ambitieuze ondernemers vertellen over hun drive, doelen en dromen.

Isabelle doet waar ze sparklings van krijgt

Isabelle (26) runt Bobbie’s kapsalon in Haarlem en werkt daarnaast als dj. Je kent haar misschien nog uit de vorige editie van ANKO Kapperszaken.

“Werk doen dat ik vet vind; dát is voor mij het allerbelangrijkste. Ik heb ambitie, maar niet in de traditionele zin van carrière maken en veel geld verdienen. Ik wil nieuwe dingen proberen en uitdagingen aangaan. Ik wil me ook continu blijven ontwikkelen. Ik volg veel businesstrainingen zodat ik mijn bedrijf kan verbeteren. Daar duik ik helemaal in.

Ook praat ik regelmatig met een coach om mezelf nog beter te leren kennen. Mijn medewerkers houden mij vaak een spiegel voor. Als ik op de werkvloer iets meemaak dat ik niet fijn vind, dan pluis ik dat helemaal uit. Wat doet dit met mij, en met de ander? Wat heeft ieder in deze situatie nodig? Ik wil de diepere lagen vinden zodat ik als persoon verder kan groeien. Voor mijn medewerkers is dat ook fijn, de sfeer wordt er alleen maar nog beter van!

Succesvol ondernemerschap is voor iedereen anders. Voor mij zit ‘m dat in een fijne, zelfgecreëerde werkomgeving waarin iedereen goed kan functioneren. En werk waarbij ik nieuwe dingen kan uitproberen, en een beetje leuke winst is ook mooi. Maar veel geld verdienen terwijl je werk doet dat je niet tof vindt, is voor mij geen succesvol bestaan. Doe waar je warm van wordt en waar je sparklings van krijgt, dáár gaat het om!

De ANKO is er voor al mijn vragen. Elke vraag, of het nu gaat om ziekteverzuim of belastingdingen, ze zoeken alles uit. Het is heel fijn om op die expertise terug te kunnen vallen. De komende tijd ga ik het rustiger aan doen. Als ondernemer en dj is mijn leven hectisch en ga ik te vaak over mijn eigen grenzen heen. Ik heb een goedlopende salon met een fantastisch team. Nu is het aan mij een stapje terug te doen, dichter bij mezelf te komen en van daaruit weer in beweging te komen.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen:

Wat is jouw ambitie? Doe de test en kom erachter!

Tessa gelooft in zichzelf

Tessa Tijhuis Trutmans-Oude Avenhuis (43) is ondernemer van Tres Tess Hair & Beauty Spa in Almelo, Zwolle en binnenkort Enschede.

“In 2018 heb ik een heftig ongeluk gehad. Ik wilde nog knippen maar lichamelijk kon dat niet meer. Ik heb met veel verdriet mijn kam en schaar moeten neerleggen. Toen ben ik gaan kijken naar wat ik nog wél kon. Ik kwam erachter dat ik nog wel kon ondernemen. In 2022 heb ik een salon overgenomen. Deze draait heel goed en is nog steeds groeiende. Binnenkort open ik een derde zaak in Enschede. Ik doe dat niet alleen, maar samen met mijn toeleverancier. Met hem werk ik nauw samen. Met mijn salons wil ik een warm bad creëren voor mijn klanten, maar ook voor alle leuke kappers die er rondlopen. Mensen die net zoveel liefde voor het vak hebben als ik.

Mijn doel is om uiteindelijk tien salons te openen. Daarnaast wil medewerkers graag vakkundig kunnen opleiden en management trainingen geven in onze academie. Hiermee hoop ik dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen en het kappersvak nog leuker gaat worden!

Ik volg zelf veel trainingen en cursussen, zowel business gerelateerd als voor persoonlijke ontwikkeling. Vroeger vond ik het nog weleens lastig om in mezelf te geloven, maar dat gaat mij inmiddels prima af. Dat komt denk ik doordat ik merk dat in de salons die ik open en de filosofie die ik meebreng, goed werken. We besteden veel aandacht aan de klant en werken in rust. Op dit moment is het moeilijk om goed opgeleid personeel te vinden. Onze vestigingsmanagers – die zoveel liefde in de zaak stoppen, krijgen straks als mijn bedrijven het toelaten een aandeel in het bedrijf. Ook vind ik werken met een beloningssysteem belangrijk. Ik ben supertrots op mijn collega’s en ben dankbaar dat ze samen met mij aan een prachtige toekomst bouwen. Als ondernemer kun je niet alles bijhouden van wat er in de branche gebeurt. Gelukkig is er de ANKO met heel veel kennis en informatie. Als je ambitieus bent, hoort een lidmaatschap er gewoon bij.”


Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen:

Kamal wil de wereld veroveren

Kamal Agha (46) heeft zijn eigen barbershop en kapsalon in Hoogeveen. Daarnaast ontwikkelde hij zijn eigen productlijn.

“Ik kom uit Syrië en ben nu negen jaar in Nederland. Mijn vader leerde mij het kappersvak toen ik zestien was. Het leuke is dat ik het vak weer aan mijn zoon heb geleerd én aan mijn vier neefjes. Ze werken allemaal in de salon. De zaak heb ik nu zeven jaar en ik heb meer dan dertig jaar ervaring meegebracht uit Syrië. En natuurlijk mijn handen, want kappers zijn ook kunstenaars!

Ik blijf me altijd ontwikkelen; ik volg de nieuwste trends en technieken en weet precies wat er speelt in onze branche. Succes is voor mij vooruitgang boeken en steeds beter worden in mijn vak. Ambitie zit in mijn karakter. Ik wilde kwalitatief goede producten op de markt brengen en heb – met behulp van mijn slimme zwager, die veel van scheikunde weet en in de chemie zit – alle ingrediënten samengevoegd en zo mijn eigen recept ontwikkeld.

De producten worden gemaakt in Turkije en ik verkoop ze in mijn salon en online. Nu al zijn er mensen uit Duitsland en Italië die mijn producten kopen. In de toekomst hoop ik dat mijn eigen merk de hele wereld overgaat. Let op, dit gaat gebeuren. Ik heb daar alle vertrouwen in, net zoals ik dat heb in mijn producten. De ANKO is voor mij van grote betekenis. Als beginnende ondernemer moet je goed starten, dat is zo belangrijk want daar ligt de basis van je succes. De ANKO kan daar geweldig bij helpen. Ik kan er met al mijn vragen terecht. Laatst nog wist ik even niet meer hoe het zat met een verzekering en dan is er altijd iemand die je te woord kan staan.”

Wat is jouw ondernemersambitie? Of die nou klein of groot is; de ANKO denkt met je mee!

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen:

Shuwendra’s moeder is haar inspiratiebron

Shuwendra Cijntje (42) runt haar eigen zaak Eleganti in Spijkenisse. Ze is gespecialiseerd in haarwerken.

“Mijn tomeloze ambitie is jaren geleden ontstaan, door mijn moeder. Zij had haaruitval en heeft dat lang verborgen gehouden. Totdat ik dat zelf begon te merken; ze droeg haar lange, krullende haar nooit meer los. Ik vroeg haar ernaar. Huilend vertelde zij over haar haaruitval. Haar verdriet heeft mij toen diep geraakt. Het werd mijn missie om mijn moeder weer zelfverzekerd te laten voelen.

In Nederland was er in die tijd geen haarstuk te vinden voor andere haarstructuren zoals van mijn moeder. Ik ben op onderzoek gegaan en volgde cursussen en heb geleerd om zelf haarstukken te maken. Het kostte mij toen zeven maanden om drie haarstukjes voor mijn moeder te maken. Toen ik die aan haar gaf en zij ze opzette, was ze zó blij. Ze draaide nog net geen pirouette voor de spiegel. ‘Je weet niet half wat dit voor mij betekent,’ zei ze ontroert. ‘Dit kun je ook voor andere vrouwen gaan doen.’ Dat was het startschot om mezelf verder te gaan ontwikkelen en verdiepen.

Ik ben de opleiding tot haarwerkspecialist gaan doen. Sinds twee jaar heb ik mijn eigen zaak. Een kapsalon/ haarwerk bedrijf waarin ik mensen knip en ook zelf alle haarwerken maak. Als ANKO-lid ben ik op de hoogte van alles wat er in de branche speelt, dat is geweldig. Laatst volgde ik een online training, waardoor ik nu weet hoe ik marketing beter kan inzetten in mijn bedrijf.

Mijn streven is over zes jaar een eigen atelier te hebben waar ik alles kan maken en aanbieden – ook wenkbrauwen en bijvoorbeeld snorren voor mannen. De komende tijd ga ik me nog meer verdiepen in verschillende technieken en blijf ik cursussen volgen. Ik wil alles weten! Hopelijk kan ik over een poos ook les gaan geven over mijn specialisme. Dit vak is mijn passie en dat wil ik graag overbrengen.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen:

Lars zoekt de juiste balans

Lars Tuijp (26) is sinds drie jaar eigenaar van Vitu Kappers in Middenbeemster.

“Mijn vader was kapper en ik heb zijn salon overgenomen. Maar ik heb wel mijn eigen stempel erop gedrukt. In de coronapandemie een salon beginnen was wel even slikken. Maar toen we open mochten, wisten mensen ons te vinden. Iedereen wilde natuurlijk weer geknipt worden. Gelukkig konden wij – ik en mijn twee medewerkers en leerling-kapper – er ook echt voor gaan. Nu de basis staat en het goed gaat, begin ik grotere plannen te maken. De salon is 60m2 en ik ben aan het nagaan of we de ruimte naast de salon erbij kunnen betrekken voor een beautysalon. Daarmee kan ik onze service uitbreiden.

Mijn ambitie is tomeloos, als jonkie wil ik alles heel graag! Maar soms moet je geduld hebben voor je toekomstplannen. Ik heb een prima omzet, maar wil nog iets meer vet op de botten, want je weet nooit wat er kan gebeuren. Daarin ben ik voorzichtig. Met een stukje vermogen risico nemen durf ik wel aan, maar wel op het juiste moment. En als ik alles goed heb uitgezocht.

Als kapper ben ik creatief tot de max, maar in het financiële aspect kan ik nog groeien. Ik durf ook nog niet te zeggen dat ik ondernemer ben, daarvoor mis ik nog de ervaring, ik ben nog salonhouder.

Onlangs haalde ik mijn visagiepapieren. Die opleiding lag buiten mijn comfortzone, maar ik was wel nieuwsgierig en heb het toch gedaan. Met deze kennis kan ik mijn klanten toch weer meer brengen. Dankzij mijn lidmaatschap bij de ANKO blijf ik goed op de hoogte van wat er in de branche speelt. Het magazine lees ik trouw. De visie en verhalen van mensen met dezelfde passie is inspirerend en leerzaam.

Voor mij bestaat het leven uit meer dan werk. Succesvol ondernemerschap is óók dat het thuis goed gaat. Heb je privé gezeur, dan breng je dat mee in je salon. De juiste balans vinden is belangrijk.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen:

 

De ANKO is er voor twijfelkonten, vastberaden doorzetters, voorzichtige dromers en de alles- of-nietsers. Of jouw ondernemersambitie nou klein en voorzichtig is of groots en meeslepend; de ANKO is er voor jou! Wij denken met je mee, beantwoorden je ondernemersvragen, behartigen je belangen en bieden mooie ledenvoordelen. Nieuwsgierig geworden?

Word dan nu gratis lid! >