“Geloven in jezelf, dat vind ik heel belangrijk. Dat wil ik kappers ook meegeven. Als het je lukt om uit je comfortzone te stappen, medewerkers te enthousiasmeren, de juiste prijs te vragen en écht gelooft dat je naast kapper ook ondernemer bent, dan komt het goed.”

Vertraag, zoom uit en word je bewust van wat wél kan.

Veel ondernemers zagen afgelopen jaar hun wereld radicaal veranderen. Ook onze vaste columnisten Dennis en en Danielle Kil hebben afscheid moeten nemen van takken binnen hun bedrijf. Door bewust te vertragen, veranderingen te accepteren en uit te zoomen, ontstonden er al snel nieuwe creatieve initiatieven.

Geloven? …Of denken zeker te weten?

“Het was – en is nog steeds – een uitdagende tijd, waarin het geloof in onszelf alleen maar sterker is geworden”, vertelt Dennis. “We waren als duo al onafscheidelijk, dus samen thuis zitten was geen straf. Ook wij hebben de klappen van de zweep gevoeld. Onze volle agenda was in één klap leeg en de inkomsten daalden naar nul. Daar tegenover staat dat we met z’n tweeën een bijzonder leerzame en waardevolle periode beleefden. Door niet stil te staan bij wat er niet meer is, maar dit te accepteren. Er niet tegen te vechten, maar door te pakken. Wij hebben uitgezoomd en in alle rust op een creatieve manier gekeken naar wat wél mogelijk is. Zo kwamen we erachter dat succesvol zijn geen eerste prioriteit is, van waarde en betekenis zijn wel. We beseffen dat we stinkend rijk zijn, alleen met wat plattere zakken.”

Hopen? …Of aanpakken?

Danielle vult aan: “Natuurlijk misten we de energie die we krijgen uit menselijk contact. Gelukkig borrelde de creativiteit en begonnen we te genieten van werken vanuit onze thuisbasis. We hebben geleerd wat echt belangrijk is in het leven, dit waren we door de ratrace waarin we zaten een beetje kwijtgeraakt. We hebben ervoor gekozen om elke emotie te vertragen en niet meteen overal op te reageren. Zo kwamen we erachter dat we best financieel een stapje terug konden doen én werd bevestigd hoe belangrijk en betekenisvol de kappersbranche is, vooral het menselijke aspect daarvan. Dit geeft hoop voor de toekomst. Je kunt ergens op hopen en gaan zitten wachten, maar wij zijn meer van het doen. We geloven dat wat we doen, werkt. Daarom pakken we door met nieuwe initiatieven waarmee we talent in en om het kappersvak meer aandacht willen geven, vanuit ‘the.talents’. Een nieuw magazine, podcasts en educatie.”

Liefde maakt stinkend rijk!

Voor Dennis en Danielle is liefde de basis. Dennis: “Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zowel negativiteit als positiviteit. Wij hebben heel bewust gekozen voor het laatste. We willen geen slachtoffer worden van de negatieve gedachten en emoties. We focussen liever op zaken die geen onnodige stress geven en ons positief en gepassioneerd houden. We investeren in groeien op een liefdevolle, betekenisvolle manier. Ons uitgangspunt is dat we alles vanuit passie succesvol willen maken en niet andersom. Dit zorgt voor een duurzame voedingsbodem en levert op de lange termijn veel meer op. Wij kappers houden van mensen en in tijden van corona is gebleken hoe belangrijk men de kapper vindt. Andersom is de mens belangrijker dan het kapsel. Misschien moeten we stoppen met het knippen van haar en focussen op het knippen van mensen.”