Geloof_als_krachtbron_anko

Het zijn zware tijden. Sommige kappers en klanten putten kracht uit hun geloof. Merlien Reyke en Fatima Adnane bijvoorbeeld. Zij vertellen wat hun geloof betekent voor hun ondernemerschap. Bij Miranda van Eeten-Muijs zijn het juist haar klanten die voor haar bidden.

Miranda van Eeten-Muijs

Miranda knipt twee keer per week de bewoners van het klooster Zusters van Liefde van O.L.V. Moeder van Barmhartigheid in Tilburg. Dit doet ze voor – en samen met – haar vriendin Jolanda van Lint, eigenaresse van kapsalon Jessy. “Een hele eer”, vindt Miranda. “Het knippen van de ruim honderd oudere zusters – op drie na allemaal boven de tachtig jaar – doe ik met ontzéttend veel plezier. Ze zijn zó lief en zorgzaam en het is een heel andere wereld: alsof je een oude kerk binnenloopt. Geweldig om daar te mogen werken.”

Band opbouwen

“De zusters willen graag een net verzorgd kapsel”, geeft Miranda aan. “Ik verf niet, maar verzorg wel veel watergolfjes en steeds vaker modernere kapsels. Dat doe ik in de salon van het klooster. Tijdens het knippen bouw ik echt een band met de zusters op. ‘Jullie kletsen zo gezellig’, krijgen we weleens te horen. De zusters vertellen wat ze vroeger hebben beleefd, maar vragen vooral geïnteresseerd naar ons en bidden als we steun nodig hebben. Ontzettend lief vind ik dat. Soms praten we over het geloof. De zusters geloven in de Heer, ook in slechte tijden. Zij vinden het vooral belangrijk om liefdevol te zijn, want dan zie je het goede ook in een ander. Ik ben zelf ook katholiek en sinds ik hier werk is mijn geloof sterker geworden.”

Godsgeschenk

Helaas bleef ook het klooster niet gevrijwaard van corona: er is een aantal zusters overleden en er heerste angst. “Dat doet me zeker wat”, vertelt Miranda. “Toen we tijdens de lockdown niet mochten komen, heb ik de zusters ontzettend gemist. Zij ons ook, want toen we terugkwamen, kregen we een enorm warm en hartelijk onthaal. Die vriendelijke, warme sfeer geeft zoveel ontspanning, dat werkt heel prettig. ‘Jullie zijn ons geschenk’, zeggen de zusters. En wij vinden het een godsgeschenk dat we hier mogen werken.”

Miranda_Eeten_Muijs_anko

Merlien Reyke

Van kroeshaar tot krullen en stijl haar: in de Purmerendse salon van hair & weave artist Merlien zijn mensen uit allerlei culturen welkom. “Barrières en cultuurverschillen verdwijnen hier”, zegt ze opgetogen. “In de salon kom je dichter tot elkaar.” Merlien behoort tot de Pinksterbeweging. Het belangrijkste aspect van deze christelijke stroming is volgens haar de onbeperkte liefde van God. “Dankzij deze liefde heb je de kracht om te vergeven én om in moeilijke tijden door te gaan. Ik put kracht uit mijn geloof, en hoop voor de toekomst. Voor mij betekent mijn geloof dat God naar me omkijkt in tijden van crisis.”

Gospelmuziek

Merlien begint in haar salon eigenlijk nooit zelf een gesprek over het geloof. “Maar ik draai wel altijd gospelmuziek en soms komt een gesprek over religie hierdoor vanzelf op gang. Ik ben niet iemand die mijn geloof aan anderen opdringt, dan zou mijn kapsalon leeg zijn. Weet je trouwens wat heel grappig is? Mijn moeder wees me destijds op deze ruimte, die toen te huur stond. In de Kerkstraat, dat vond ze perfect bij me passen! Ik ben gaan kijken en heb de stap gewaagd, met succes. Komisch toch!”

Inspiratie

Beïnvloedt haar geloof de manier waarop Merlien onderneemt? “Zeker! Ik wil altijd eerlijk zijn en zal nooit iemand oneerlijk behandelen. Natuurlijk heb ook ik als ondernemer moeilijke momenten gehad. Dan vraag ik God in een stil moment om inzicht en kracht. Daar krijg ik echt inspiratie van. Natuurlijk heb je de toekomst niet in de hand, maar ik vertrouw op een God die me houvast en stabiliteit geeft. Andere kappers die het nu moeilijk hebben, zou ik willen zeggen: welke keuze je ook maakt, heb vertrouwen. Blijf proberen: er komen altijd nieuwe kansen. Probeer een bron te vinden om nieuwe kracht uit te putten. De bron van God raakt nooit uitgeput.”

Merlien_Reyke_anko

Fatima Adnane

De Marokkaanse Fatima runt haar eigen huid- en haarverzorgingssalon in Breda. Ze is opgegroeid met de islam, maar staat ook open voor andere geloven. “Ik heb een open hart en respecteer iedereen en alle religies”, zegt ze. “In ieder geloof zitten mooie dingen. Ik vergelijk het weleens met de weg naar de top van de berg. Daar willen we allemaal naartoe, maar iedereen volgt zijn eigen pad om boven te komen. Ik neem uit alle religies stukjes mee die ik belangrijk vind. Je kunt mij dan ook tegenkomen in een kerk: ik respecteer iedere plek waar je kunt bidden.”

Loslaten

Eerlijk, aardig en correct zijn, niet liegen en respect hebben voor anderen zijn voor Fatima de belangrijkste aspecten van haar geloof. “Daar leef ik naar. En ik vind steun in mijn geloof in moeilijke periodes, bijvoorbeeld tijdens de gedwongen sluiting van mijn salon. Op een gegeven moment moet je loslaten. Dan geef ik het uit handen aan Allah, aan iemand die groter is dan ik. Wat dan komt, is zoals het bestemd is. Laat maar komen, denk ik dan. Dat geeft mij rust in mijn geest en hart, en vertrouwen.”

Vernieuwing

“Wat komt, mag komen. En wat er ook gebeurt: ik zie de toekomst positief in. Natuurlijk was ik tijdens de lockdown bang voor een eventueel faillissement, maar ik ben ervan overtuigd dat er altijd betere tijden komen. Ik zie het als vernieuwing. Dat zit ook in de islam: er gaat iets dood om iets nieuws geboren te laten worden. Een plant moet eerst deels afsterven om nieuw te groeien. Dat hoort bij het leven. Het heeft geen zin om te denken het niet goed komt. En weet je wat ook belangrijk is? Geloof in je medewerkers. Dan geloven ze ook in jou.”

Fatima_adnane_anko