franchisenemer_in_tijden_van_corona_anko

Kies je als kapper voor een franchiseformule, dan profiteer je van de voordelen en kennis van een grotere organisatie. Maar ben je dan nog steeds volledig eigen baas? En hoe gaat dat eigenlijk in een crisis zoals die waar we nu in zitten? We vroegen het Suzan Grijpink, franchisenemer bij Cosmo Hairstyling – onderdeel van Provalliance Nederland.

Sinds 2007 zwaait Suzan de scepter bij Cosmo Hairstyling Amsterdam-Noord. “Dat was geen bewuste keuze hoor”, vertelt ze lachend. “Ik ben er eigenlijk ingerold. En hoewel je niet altijd alles 100% kunt beslissen, ben ik wel zelfstandig ondernemer en dat bevalt me heel erg goed. Ik ben hier in 1996 als leerling begonnen. In 2000 werd ik eigenaar van Cosmo Hairstyling Lisse. Daar heb ik superfijne jaren gehad, maar ik bleef die Amsterdamse in een dorp. Dus toen ik de mogelijkheid kreeg deze zaak over te nemen, hoefde ik niet lang na te denken: terug naar mijn roots!”

Zekerheid en rust

Toen de salon vanwege de coronamaatregelen dicht moest, was Suzan erg blij dat ze deel uitmaakt van een franchiseorganisatie: “De franchisegever stond meteen achter me, met informatieve e-mails, persoonlijke gesprekken en een helpdesk. Ook lanceerden ze een app met belangrijke info over alles rondom corona, de maatregelen en de financiële ondersteuning vanuit de overheid. Ook de informatie die zij kregen vanuit de ANKO deelden ze direct. Ontzettend fijn, want zo hoefde ik zelf niet steeds het nieuws te volgen om te horen wat er wel en niet mogelijk was. Dat geeft zekerheid en rust.”

anko_franchisenemer_in_tijden_van_coronaOnline cursussen

“Er zijn veel Zoom-meetings geweest, en mede daardoor genoeg interactie. Mijn vragen werden beantwoord en veel onrust werd weggenomen. Bovendien kreeg ik een gesprek met een bedrijfsarts aangeboden, die me een hart onder de riem stak. Alles is goed verzorgd en laagdrempelig. Fijn, want het is allemaal al spannend genoeg. Je kon je tijdens de sluitingsperiode ook opgeven voor verschillende online cursussen, bijvoorbeeld over producten, personeelszaken of management. Met resultaat: ik heb nog nooit zulke snuggere assistentes gehad! Wat ook prettig was, is dat de directie heeft onderhandeld met de verhuurders van onze panden. Dit hoefde ik niet zelf te doen.”

Nooit alleen

“Je staat als franchisenemer sowieso nooit alleen”, vervolgt Suzan. “Je hebt allemaal collega’s met wie je even kan overleggen of bij wie je bevestiging kunt zoeken. Bovendien heb je je eigen franchisecoach die voor je klaar staat. Dus er is altijd wel iemand om mee te sparren, heel waardevol. Toen ik ziek was – geen corona overigens – zorgde de franchisegever dat een leidinggevende binnen mijn vestiging de boel draaiende hield. Een hele geruststelling in een spannende tijd. Toch moet je franchisen niet onderschatten: je bent en blijft ondernemer. Je krijgt tools, handvatten en collectieve begeleiding, maar moet het zelf doen en bent zelf eindverantwoordelijk. Soms wil ik in mijn enthousiasme sneller dan de organisatie en moet ik even geduld hebben. Of ik liever meer vrijheid zou hebben? Soms, als ik een leuk product zie. Maar alles is bespreekbaar. Ik vind de productkeuze en stijl van de inrichting van Cosmo goed bij mij passen, dus wat dat betreft heb ik geen wensen.”