Nieuwe_cao_kappersbranche_ANKO

De huidige cao voor de kappersbranche loopt af op 30 juni 2024. Uiteraard wil de ANKO graag per 1 juli weer een algemeen verbindend verklaarde nieuwe cao, die de hele branche een goede basis biedt qua arbeidsvoorwaarden. In de onderhandelingen met de bonden zoekt de ANKO naar een balans tussen de belangen van ANKO-leden en het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van de branche.

De enorme inflatie waar Nederland sinds eind 2022 mee te maken kreeg, zorgde ervoor dat vorig jaar de lonen in heel veel cao’s flink omhoog gingen. In onze arbeidsintensieve branche zijn werknemers het grootste ‘ kapitaal’ en daar moeten we goed voor zorgen. Om als kappersbranche onze werknemers een fatsoenlijk loon te kunnen blijven bieden, stegen ook in de Kappers Cao de lonen. Per 1 juli 2023 stegen de lonen met 6 procent en per 1 februari 2024 met 3 procent.

Stijging gemiddelde cao-lonen in andere branches in 2023-2024 ten opzichte van de kappersbranche.

Concurrentie met andere branches

Hoewel een loonstijging van in totaal 9 procent flink is, is de concurrentiepositie van de kappersbranche op de arbeidsmarkt ten opzichte van andere branches nog steeds zorgelijk. Dat zie je het beste als je de loonstijging van de afgelopen 10 jaar in onze cao vergelijkt met de gemiddelde loonstijging in alle Nederlandse cao’s in diezelfde periode. Gemiddeld stegen cao-lonen met maar liefst 27,5 procent. De cao-lonen in de kappersbranche stegen slechts met 16,5 procent. Die achterstand in één keer inlopen, kan natuurlijk niet. Dat zou veel ondernemers de das omdoen. Maar om als branche aantrekkelijk te blijven voor talentvolle instroom, moet er wel wat gebeuren.

Het cao-salaris van een 21-jarige vakvolwassen kapper conform de kappers cao bedraagt € 28.537 per jaar. Hieronder zie je hoeveel een werknemer van die leeftijd meer verdient in de cao’s van de retail, horeca en supermarkten. Het maximum jaarsalaris in de kappers cao bedraagt € 31.245 voor een topstylist. In de cao’s van de retail, horeca en supermarkten ontvangen medewerkers in functies met een niveau dat vergelijkbaar is met een topstylist, een hoger salaris.

Stijging maximaal cao-loon in andere branches in 2023-2024 ten opzichte van de kappersbranche.

Minimumloon

Vorig jaar steeg het wettelijk minimumloon (WML) met ruim 10 procent. Omdat de laagste lonen in de kappers cao hier dichtbij liggen, moesten ook deze meestijgen. Door deze aanpassing schoven meerdere lonen op en kwamen de loonschalen dichter bij elkaar te liggen. Ook per 1 juli 2024 en per 1 januari 2025 zal het WML weer stijgen. Hoewel hiervoor nog geen percentages bekend zijn, wil de ANKO hier wel rekening mee houden met de loonafspraken in de nieuwe cao. Dit voorkomt dat de laagste cao-lonen voortdurend moeten worden bijgesteld.

Het laatste nieuws

Volg de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de cao op anko.nl/actueel!