ervaren_bezige_blijft_geloven_solidariteit_anko

“De ANKO is geen kop van jut”

Als we Coos Tieleman begin april spreken, heeft hij een ‘kantoordag’. Lekker ontspannen rookt de door de wol geverfde ondernemer een sigaartje tijdens ons gesprek via Zoom. “Het is nu wat rustiger, maar de afgelopen weken was het uiteraard hartstikke druk in de salon.” Die drukte past bij Coos; hij is niet alleen saloneigenaar, maar ook eventorganisator en lid van de Ledenraad van de ANKO. En tijdens de lockdown ontpopte hij zich bovendien als columnist!

“Ja, dat schrijven van columns luchtte op. Het hielp om alles wat er gebeurde te relativeren. En het werd gewaardeerd; ik ging in korte tijd van 65 naar 630 vrienden op Facebook. Ik kreeg ook ontzettend leuke reacties van mensen die zich echt opgepept voelden na het lezen van mijn verhaaltjes. Dat deed me goed.”

Tijdens de lockdown had Coos ook meer tijd om zich in te zetten voor de ANKO als lid van de Ledenraad. De Ledenraad vervangt sinds een paar jaar de Algemene Ledenvergadering. Het is het hoogste orgaan van de vereniging en ziet toe op het bestuur als vertegenwoordiger van alle leden. Nog grondiger dan hij al deed verdiepte Coos zich de afgelopen periode in de diverse vraagstukken en problemen waar de kappersbranche mee te maken had en heeft.

Betrokken leden

Coos: “De Ledenraad van de ANKO is nog relatief jong, we bestaan pas vier jaar. De ledenraadsleden zijn de afgelopen jaren gegroeid in hun rol, en ook de rest van de vereniging heeft zich ontwikkeld. Sinds maart 2020 hebben we bovendien een nieuw bestuur. Er is meer transparantie, de rolverdeling is duidelijk en de sfeer en samenwerking zijn goed. Dat was in de afgelopen maanden natuurlijk heel erg belangrijk. Zeker het begin van de coronacrisis was ontzettend heftig. Vergeet niet dat de bestuursen ledenraadsleden zelf ook gewoon ondernemende kappers zijn die plotseling geconfronteerd werden met de sluiting van hun zaak. Daarnaast moesten ze belangrijke beslissingen nemen voor de branche. Geen gemakkelijke opgave!”

Hij vervolgt: “De kappers die in de Ledenraad zitten zijn allemaal ontzettend betrokken. Dat geldt eigenlijk voor alle leden die actief zijn voor de vereniging en ook voor de medewerkers op het ANKO-kantoor. Als er op social media soms gescholden wordt op de ANKO – vaak door niet-leden – doet mij dat ook echt een beetje pijn. Ik begrijp best dat de emoties de afgelopen tijd hoog zaten en dat mensen dan geneigd zijn om de ANKO als Kop van Jut gebruiken, maar het is niet terecht.”

Positief

Ook voor Coos waren de lockdowns uiteraard frustrerend. “Het doet pijn als de overheid ineens voor jou bepaalt wat je wel en niet mag. Als ondernemer ben je juist gewend om zeggenschap te hebben. En voor mij geldt dat niet alleen als saloneigenaar, maar ook als eventorganisator. In het voorjaar van 2020 moesten we halsoverkop de Haarmodelijn annuleren. Een bizarre ervaring! En daarbij voel ik mij als ondernemer ook echt in de steek gelaten door de politiek, als het gaat om de steunmaatregelen.”

En toch is Coos van nature positief. “Kijk vooruit en never look back! Positiviteit is juist nu ontzettend belangrijk. Ik geloof in solidariteit en droom nog steeds van een nóg sterkere en grotere ANKO. Een vereniging die transparantie en eerlijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Daar blijf ik me voor inzetten, want het kan altijd beter!”

Benieuwd naar de columns van Coos? Bekijk hier zijn Facebook-pagina.