Wat is het geheim van een dreamteam?

Dreamteams_portretten_ANKO

Vijf ondernemers delen hun ‘recept’ voor optimale samenwerking, motivatie en kwaliteit!

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Dreamteams_portretten_Linda_ANKOLinda zorgt voor een veilige basis

Naam: Linda Yildirim (42)
Salon: Head Candy in Hoofddorp
Ze begon in 2014 als zelfstandig ondernemer, groeide steeds verder en heeft nu een team van tien medewerkers.

“Tegenover mijn team probeer ik mij flexibel op te stellen en sta ik open voor ideeën. Ik vraag regelmatig aan mijn medewerkers wat ze nodig hebben of wat ze zouden willen. Als je dat doet, kunnen medewerkers aangeven wat ze fijn vinden en kom je super ver. Ik geloof heel erg in open communicatie en een veilige basis voor iedereen. Ik wil dat mijn medewerkers zich op hun gemak voelen om te zeggen wat ze willen en wat ze op hun hart hebben.

Natuurlijk zijn er bepaalde afspraken en regels om het hier werkbaar te houden, maar hoe medewerkers hun omzet willen halen, is aan hen. Wil je een uur over een klant doen? Prima. Ik zit niemand achter z’n broek, omdat ik vind dat medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Iedereen draagt hier zijn eigen kleding. Dat haalt het formele eraf. Wij willen van onze klanten weten wie ze zijn, andersom mag dat dan ook.

Mijn medewerkers motiveren doe ik niet. Ik geloof daar namelijk niet in, want dat houdt in dat ik eraan moet trekken en dat is niet de bedoeling. Waar ik wél in geloof, is medewerkers inspireren. Door te laten zien dat eerlijke communicatie iets brengt en ook te delen wat mij bezighoudt. Dat betekent dat ik mij als ondernemer soms kwetsbaar opstel. Als ik iets niet precies weet, dan deel ik dat gerust met mijn team.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Dreamteams_portretten_Marieke_ANKOMarieke gelooft in elkaar versterken

Naam: Marieke Kuik (35)
Salon: Hair Spa in Hooglanderveen
Ze begon in 2017 voor zichzelf aan huis en opende in 2021 de deuren van haar eigen pand. Nu heeft ze vier medewerkers in dienst en drie studenten in opleiding.

“Ruim elf jaar werkte ik bij een salon toen ik besloot voor mezelf te gaan beginnen. Ik begon kleinschalig met een salon aan huis. Dat heb ik een paar jaar gedaan, maar ik merkte dat ik collega’s om me heen miste. In 2020 kon ik een nieuw pand, met genoeg ruimte voor meerdere stoelen, gaan huren en een team opbouwen.

In een team werken voelt voor mij completer. Ik geloof heel erg in samenwerken en elkaar versterken en dat gaat natuurlijk niet alleen. Dat doe je samen! Onze goede teamspirit creëren we met elkaar, iedere medewerker heeft daar invloed op. Ik vind het belangrijk om alles open en eerlijk met elkaar te bespreken.

Dat we met elkaar zo blij worden van ons vak en elkaar echt en oprecht willen helpen, maakt mijn team sterk. We hebben uitjes met elkaar, doen veel aan bijscholingen en cursussen en dat werkt ook verbindend. We zijn vakgericht maar wél met veel gekkigheid en gezelligheid. Ik heb het geluk dat iedereen binnen het team matcht met elkaar. Het klinkt als een cliché dat het als een familie voelt, maar ergens is het wel zo.

Ik ben rijkelijk met het uitdelen van complimenten. Gewoon een highfive met een ‘lekker gedaan’! Complimentjes hoeven niet groot te zijn, maar ze motiveren enorm.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Dreamteams_portretten_Petra_ANKOPetra staat achter haar team

Naam: Petra Scholten (39)
Salon: Nature Hair in De Wijk
Ze nam in 2017 de salon over waar ze al jarenlang werkte. Vorig jaar veranderde ze de naam en het concept van haar salon. Een grote verandering, waarbij goed teamwerk van belang was.

“Vorig jaar besloot ik het oude los te laten en mijn eigen koers te gaan varen met de salon. Dat betekende een naamswijziging, een nieuw concept en werken met andere producten. Het was een grote verandering, maar mijn vier medewerkers stonden achter mijn keuzes, zoals die om te gaan werken met natuurlijke producten. Deze producten zijn minder schadelijk zijn voor de hoofdhuid én vriendelijker voor onszelf.

Om deze switch goed van de grond te krijgen, zijn er samen met een businesscoach een-op-een gesprekken en teamgesprekken gevoerd. We hebben het echt samen gedaan. Alle vier mijn medewerkers volgen nu de eenjarige opleiding bij de Haarvriendelijke Kapper. Op die manier blijven we allemaal op dezelfde manier werken, waarbij iedereen nog steeds zichzelf kan zijn.

Zelf ben ik een open boek; ik praat en deel veel met mijn medewerkers. Daardoor voelen zij zich op hun beurt vrij om dat ook te doen. Als er iets is, wuif ik dat niet weg maar maak er ruimte en tijd voor. Na een gesprekje kan iemand dan weer verder.

We vormen een stabiel team waarin de neuzen dezelfde kant opstaan en de sfeer fijn is. Dat werkt door in blije kanten. Ik probeer aan mijn medewerkers mee te geven dat het helemaal niet erg is om zelf fouten te maken. Als ik alles voor ze oplos, leren ze er niets van. Als werkgever sta ik achter mijn team, niet erboven. Ik hoop dat we met elkaar verder kunnen groeien.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Dreamteams_portretten_Thirza_ANKOThirza zoekt positieve vibes

Naam: Thirza van der Kuil (42)
Salon: Cosmo Hairstyling in Haarlem
Ze begon in 2012 als franchisenemer haar eigen salon en heeft inmiddels tien medewerkers en twee leerlingen in dienst.

“Wij zijn een gemotiveerd team. Wij zijn een gemotiveerd team. Het werkt dat we rekening houden met elkaars voorkeuren. De een vindt het leuk om te highlighten of juist om te föhnen, de ander wil het liefst mannen knippen. We weten van elkaar wat we het leukst vinden en gunnen elkaar die klanten.

Om een sterk team te creëren, helpt het ook om cursussen te volgen. Bijna al mijn medewerkers doen er minimaal twee per jaar. Zodra er nieuwe cursussen online staan, schrijft iedereen zich direct in. Iedereen vindt het interessant om ze te volgen en komt er enthousiast van terug.

Ik hoor van mijn medewerkers terug dat ze zich gewaardeerd voelen. Ik probeer altijd iets voor ze te doen in de zomer en met kerst. Sowieso een kaartje, fijn product en een extraatje voor het harde werk. In december vroeg ik wat ze leuk vonden als kerstpakket, want ik wil natuurlijk wel iets geven dat ze echt willen hebben. De wens was om met z’n allen naar een musical te gaan en dat hebben we gedaan; zo leuk!

Het liefst neem ik medewerkers aan met een positieve vibe, omdat een negatief teamlid zo’n stempel kan drukken. Vaktechniek kan iemand leren, maar een enthousiaste persoonlijkheid heb je wel of niet. Daar let ik echt op bij nieuwe medewerkers. We hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn, maar die drive om het beste uit jezelf te halen vind ik heel belangrijk.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?

Dreamteams_portretten_Judith_ANKOJudith is trots op de Team Award

Naam: Judith Jager (38)
Salon: Capaldi Kappers in Leeuwarden
Ze werkt al 12,5 jaar bij Capaldi kappers en runt sinds drie jaar de salon. Ze heeft zes medewerkers, drie stagiaires en een zaterdaghulp.

“Een aantal jaar runde ik samen met de vorige eigenaar de salon. Het was heel fijn om dat samen met hem te doen, zo kon ik er langzaam inrollen terwijl hij zich voorbereidde op zijn pensioen. Ik werk mee en ben onderdeel van het team. Laatst zei een collega: ‘Juud, het is zo fijn om mét jou te werken en niet vóór jou te werken’. Dat is het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen. Ik ben dan misschien eindverantwoordelijk, maar we doen het echt samen.

Iedereen in het team is heel verschillend, maar er is een enorme klik onderling. Daar neem ik ook echt medewerkers op aan; niemand hoeft in een bepaald hokje te passen. Er moet respect zijn voor elkaar en niemand hoeft zich hier meer of minder te voelen dan een ander. Een van onze stagiaires vertelde dat zij zich nog nooit typisch stagiaire heeft |gevoeld, maar altijd een van ons. Ik leg vervolgens aan haar uit dat zij enorm belangrijk is om alles goed te laten verlopen op de werkvloer.

We waren euforisch toen we tijdens het Coiffure Award gala in mei hoorden dat we de Team Award hadden gewonnen. Iedereen was zo verrast, overweldigt en blij! Dat het een teamprijs is, vind ik dubbel zo mooi omdat we tijdens het maken van de collecties elkaar ook echt aan alle kanten hebben geholpen. Tijdens de afterparty hebben we volop staan swingen om het te vieren.”

Geïnspireerd? Lees ook de andere verhalen?