Big_Dreams_ANKO

Ondernemer van het Jaar Leander Grotenhuis dook met vier jonge ondernemende kappers (in spé) in de ballenbak bij Wondr Experience in Amsterdam en vroeg hen het hemd van het lijf over hun leven, dromen, kracht en ambities!

Leander: Hoe vind je het om te ondernemen?

Ingrid: “Leerzaam, kwetsbaar maar vooral fantastisch. Ik zoek soms nog naar de balans tussen geven en nemen; hoeveel moet ik geven om een goede service te bieden, zonder mezelf voorbij te lopen. Ik stel mezelf weleens de vraag: ‘Moet ik zakelijk en privé niet iets meer gescheiden houden?’ Maar mijn werk voelt niet als werk, dus voelt het ook niet alsof ik iets moet scheiden van elkaar.”

Santusha: “Ik vind het leuk dat ik nooit ben uitgeleerd, als ondernemer ben ik genoodzaakt me steeds te verdiepen in verschillende zaken – zoals het aannemen van personeel. Lastig vind ik de grote (financiële) onzekerheid als ondernemer.”

Wiardi: “Nu ik niet meer als vaste medewerker in een salon werk, heb ik niet meer het idee dat ik werk. Bij Juliette (Coiffure Award winnaar Juliette den Ouden, red.) huur ik een stoel waardoor ik zelf mijn agenda kan beheren, dat is superfijn. Ik heb het idee dat ik helemaal vrij ben, heb nooit meer dat ‘werkgevoel’ en verdien intussen geld.”

Shaday: “Ik kan hier nog niet over meepraten. In de weekenden werk ik als kapper in loondienst, maar ik droom ervan om ondernemer te worden. Over twee jaar ben ik klaar met mijn mbo-opleiding, dan kan ik nieuwe plannen maken.”

Leander: Waar ligt jouw kracht?

Wiardi: “Die ligt vooral op artistiek gebied. Ik ben heel creatief in m’n hoofd; regelmatig word ik ’s nachts wakker met allerlei idee.n, die ik dan snel opschrijf. Dat kan onrustig zijn, maar al die idee.n zijn ook een groot voordeel. Overigens doet mijn vader de financiële gekkigheid. Ik kan een factuur maken, maar de rest doet hij. Daardoor kan ik de leuke dingen doen.”

Shaday: “Ik ben nog zoekende waar mijn kracht ligt. Ik hoop mensen te kunnen inspireren. Black hair vind ik het leukste en ik ben gespecialiseerd in krullend haar. Ik leer mensen met veel plezier hoe ze daarmee kunnen omgaan.”

Santusha: “Ik heb geen zwart/wit blik. Ik reis veel en wil laten zien dat je dat óók kunt combineren met ondernemerschap. Je hoe  andere dromen niet te laten varen. Het maakt de uitvoering misschien uitdagender, maar ik wil graag meegeven dat er meer mogelijk is dan je misschien denkt.”

Ingrid: “Ik durf kwetsbaar te zijn. We gaan steeds meer naar een individualistische maatschappij, maar ik merk dat de behoefte aan echte verbinding groeit. Iets wat je niet met het blote oog kunt waarnemen; je voelt dat alleen door oprecht contact met mensen te maken.”

Leander: Je bent jong. Is je leeftijd een nadeel? (onervaren) of een voordeel (frisse blik)?

Santusha: “Als je jong begint, heeft dat wel voordelen, denk ik. Je staat nog voor alles open. De truc is om dat te blijven vasthouden. Ik heb weleens gedacht: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Maar ik leer van mijn eigen fouten en zie het niet als een nadeel. Als je op latere leeftijd gaat ondernemen, ben je al meer gevormd.”

Ingrid: “Wanneer je vanuit je hart leeft, is daar geen getal of leeftijd aan te koppelen. Ik denk dat we onze diepe dalen in het leven mogen aanvaarden, die maken je sterk en zorgen ervoor dat je je als mens ontwikkelt. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat je op jouw manier je vak kunt uitoefenen.”

Shaday: “Toen ik op mijn vijftiende begon te knippen, heb ik nadelen ervaren. Opmerkingen als ‘je bent zo jong, ik kan niet geloven dat je mijn haar kan doen,’ vond ik heel lastig. Dat anderen ervan uitgingen dat ik het niet kon, dat werkte heel demotiverend. Terwijl ik al mijn diploma’s had. Nu ik iets ouder ben, klanten mij kennen en zien wat ik kan, heb ik het niet meer meegemaakt.”

Wiardi: “Voor mij heeft het positief uitgepakt. Als je jong bent kijk je anders naar dingen dan wanneer je ouder bent – dan zie je dat mensen vaak toch in ouderwetsere kapsels en vastgeroeste patronen belanden. Een jonge blik hebben, heeft voordelen.”

Leander: Waar hoop je jezelf nog in te kunnen ontwikkelen?

Shaday: “Met black hair ben je nooit uitgeleerd! Ik wil me hier nog meer in verdiepen en nieuwe manieren leren hoe je met dit type haar kan omgaan en wat de mogelijkheden allemaal zijn.”

Wiardi: “Ik zou heel graag met pruiken en haarwerken willen gaan werken; ze zelf stylen en voor editorials gebruiken ofzo. Een beetje de avant-garde kant opgaan. Daar moet ik alleen nog de tijd voor vinden.”

Ingrid: “In mijn caravan ervaar ik meer rust dan in mijn appartement in de stad. Ik besloot daarom om in mijn caravan te gaan wonen. Door meer verbonden te zijn met de natuur werd ik steeds kalmer. Vanuit die rust kan ik beter creëren. Dit jaar hoop ik die rust in mezelf nog meer op te zoeken. Het werkt stiekem zelfs een beetje verslavend.”

Santusha: “Meer focussen op het ondernemen zelf. Ik ben van plan meer trainingen te gaan volgen over het ondernemerschap. Daarnaast wil ik me als kapper blijven ontwikkelen en de nieuwe kneepjes van het vak leren.”

Leander: Als we het over ambities hebben – wat is je grote droom?

Ingrid: “Ik vind het onwijs fijn om de wereld in te gaan en het leven te vieren. Het liefst wil ik met mijn caravan nog meer de natuur in en op unieke plekken werken. De vrijheid van ondernemen en on the road behandelen geeft een gevoel alsof je in de flow van het leven meebeweegt.”

Shaday: “Iets voor mezelf gaan doen, is altijd een droom geweest. Misschien over tien jaar mijn eigen salon beginnen. In ieder geval me nog meer verdiepen en verbreden in het kappersvak.”

Wiardi: “Het winnen van de Young Talent Award was geweldig. Ik hoop zeker meer awards te winnen en ik ga voor de hall of fame. Verder hoop ik door mijn werk veel van de wereld te kunnen zien – shows en shoots doen op mooie plekken. Dat betekent hard werken, in jezelf geloven en voor je doelen gaan.”

Santusha: “Ik hoop meer personeel te werven, niet om groter te worden maar om een nog stabieler team te realiseren. En een combinatie van een salon met een soort planten- en bloemenwinkel zie ik in de toekomst wel zitten!”

Leander: Hoe zie jij de toekomst van de branche?

Wiardi: “Ik hoop dat iedereen creatiever gaat denken en creatiever bezig gaat zijn. Dat werk niet alleen gaat om geld verdienen, maar dat je superblij wordt met wat je doet.”

Santusha: “Het is niet meer vanzelfsprekend dat medewerkers dertig jaar bij hetzelfde bedrij f blij ven werken. Mensen willen nieuwe prikkels en ervaringen opdoen, daardoor zullen er meer verschuivingen zijn. Ik zie ook al snellere ontwikkelingen in trends en salons die stoelen verhuren. Ik denk dat de branche er over tien jaar heel anders uitziet.”

Ingrid: De kappersbeleving met mooi haar en goede producten lijkt niet meer voldoende te zijn. Ik denk dat we alle ‘perfecte’ modebeelden uit sociale media los gaan laten en de moed vinden om imperfecties te verwelkomen. Het innerlijk naar het uiterlijk vertalen, in plaats van andersom.”

Shaday: “Ik hoop dat kappers zich in de toekomst breder gaan oriënteren en dat mixed hair daar ook een onderdeel van zal zijn.”

Leander: Morgen heb je 1 miljoen, wat zou je doen?

Shaday: “Een ticket naar Amerika kopen en daar opleidingen en trainingen volgen – ze zijn daar veel verder met black hair.”

Wiardi: “Ik zou een grachtenpand in Amsterdam kopen. Maar dan moet ik waarschijnlijk nog wel wat bijleggen, haha.”

Santusha: “Ik zou een eigen pand kopen, zodat ik niet meer afhankelijk ben van huren. Ook zou ik investeren in mij n eigen kennis en dat van mij n personeel, doneren aan goede doelen en reizen. Maar eigenlijk ben ik niet zo van de rijkdom. Ik wil geen geldzorgen hebben, maar ik heb niet de ambitie met veel geld te eindigen.”

Ingrid: “Ik zou een oude camper kopen en renoveren om naar het buitenland te gaan en flink ont-spullen. Ik leef momenteel met weinig spullen maar ik voel mij een rijker mens dan ooit!”

Meer weten over deze jonge ondernemende kappers? Bekijk dan de behind the scene video van de fotoshoot en ontdek welke keuzes zij maken bij this or that.

Voorstellen

Leander Grotenhuis (37) is eigenaar van Leander Grotenhuis Hairdressers en Leander Academy in Dieren en werd in 2021 door ANKO-leden verkozen tot Ondernemer van het Jaar. Sinds januari is hij ook bestuurslid bij de ANKO.

Ingrid Witte (31) zette in 2017 het concept Melt. op, waarbij ze vanuit haar caravan haar klanten in de natuur knipt. Ook werkt ze vanuit haar ‘huisje op wielen’ op bruiloften en festivals. Daarbij streeft ze naar het gebruik van duurzame producten.

Shaday Vreden (17) is nog bezig met haar studie juridische dienstverlening, maar haalde óók haar kappersdiploma. Op dit moment werkt ze alleen nog in de weekenden als kapper, maar ze droomt van het ondernemerschap!

Santusha Mau-Asam (29) heeft sinds drie jaar haar eigen salon Small Hairstyling in Arnhem. Ze begon alleen, maar heeft inmiddels een medewerker in dienst en verhuist deze zomer naar een groter pand.

Wiardi Koopmeiners (21), werkte in een kapsalon, maar huurt sinds vorig jaar een stoel bij JDO Salon in Amsterdam. Daarnaast werkt hij als freelance haarstylist bij onder andere fotoshoots en mediacampagnes. Afgelopen mei won hij de Young Talent Award tijdens de Coiffure Award.