Namens de ANKO gaat de goedlachse Sandra van der Kolk het hele land door om kappers bij te staan. Jaarlijks spreekt ze honderden ondernemende kappers. Er wordt gelachen en gehuild tijdens die ontmoetingen. “Kappers zijn emotiekikkers.”

Kappers die ergens tegenaanlopen kunnen bij Sandra terecht voor advies en begeleiding. “Ik kom langs, luister naar je verhaal en samen vinden we een oplossing”, licht Sandra toe. Ze vindt het fantastisch om dagelijks met kappers te kunnen spreken. “Kappers zijn mensenmensen, warm en dankbaar. Ik ben zelf kapper geweest en ken de werkvloer op mijn duimpje. Dat zorgt ervoor dat ik snap waar het over gaat en goed kan meedenken.”

Klein hartje

Soms komt ze ergens binnen en zit het bij een ondernemer zo hoog dat ze een stortvloed aan emoties over zich heen krijgt. “Helemaal niet erg hoor”, zegt ze. “Kappers zijn emotiekikkers. Ze flappen er soms snel iets uit, maar hebben een klein hartje. Ik probeer inzicht te geven in hoe dingen eventueel anders kunnen. Administratieve klussen, wetgeving, moeilijke gesprekken met personeel voeren: dat vinden de meeste kappers niet leuk. Ze willen gewoon haren mooi maken en geen gedoe. Maar dat hoort er als ondernemer soms wel bij. Ik probeer mee te denken en ze voor te bereiden op bijvoorbeeld een lastig gesprek. Dat kan door een rollenspel te doen.”

Vreemde tijden

De lockdown vond Sandra heftig. “Ik kon bij niemand langsgaan, alles ging telefonisch.” Volgens haar zijn kappers zich door deze coronaperiode bewuster geworden van de kosten in hun bedrijf. “De potjes zijn leeg, privé geld en pensioenvoorziening zijn aangesproken, dat hakt er wel in. Ik hoor nog altijd veel frustratie. Logisch, want kappers zijn hard geraakt in hun portemonnee.” Inmiddels rijdt Sandra weer met haar auto kriskras door Nederland. “Met een rugzak vol ervaring en kennis”, zegt ze lachend. “Maak er gebruik van, ik denk graag met je mee.”

Wil je dat Sandra een keer bij jou langskomt? Neem dan contact op met de ANKO ledenservice via 035 – 525  95 00 of info@anko.nl