ANKO_voorzitter_geloof_club_anko

“Er schuilt kracht in verbinding”

Maurice houdt wel van een uitdaging. “Hoe moeilijker, hoe gemotiveerder ik word!” vertelt hij opgewekt. Maar dat hij een coronacrisis voor z’n kiezen zou krijgen als kersverse voorzitter van de ANKO, had hij uiteraard niet verwacht. Toch bleef hij strijdlustig overeind. Hoewel… eind februari brak hij – vlak voor de heropening van de branche – zijn enkel. Als we hem spreken is hij net anderhalve week verlost van zijn gips.

Op de vraag hoe het met hem gaat, reageert hij monter. “Goed hoor! Het mag eigenlijk nog niet van de fysio, maar ik sta alweer te knippen. Ik ben een beetje ongeduldig en we willen uiteraard zoveel mogelijk klanten van dienst zijn.”

Al jarenlang is hij nauw betrokken bij de ANKO. Zo was hij onder andere bestuurslid en penningmeester. Begin 2020 werd een beroep op hem gedaan om, na een bestuurlijk onrustige periode bij de ANKO, het voorzitterschap op zich te nemen. “Het leek me een pittige, maar leuke klus om aan de slag te gaan met de strategie voor de komende jaren. Maar het belangrijkste was toch wel om de rust in de vereniging te herstellen. Dat is gelukt, in goede samenwerking met de andere bestuursleden, onze beleidsadviescommissies, een positief kritische Ledenraad en het kantoor. Helaas heeft interne onrust zich verruild voor onrust in de buitenwereld.”

Verbijsterd en gefrustreerd

Maar Maurice is van nature strijdlustig. “Met heel veel plezier zet ik me graag in als voorzitter van onze prachtige vereniging. Ik ben enorm trots op onze club, mijn zeer ervaren, collegiale medebestuurders en onze hardwerkende professionals op kantoor. Het afgelopen jaar was voor mijzelf een bootcamp in lobby en diplomatieke vaardigheden. En geloof me, de ANKO wordt gehoord in Den Haag; goede argumenten hebben invloed. Maar het heeft me de afgelopen maanden ook verbaasd en ontzettend gefrustreerd dat – hoewel ménsen wel willen en begrip tonen – het systéém niet mee kan bewegen met wat er economisch in Nederland gebeurt. Het maakt me nog steeds enorm boos dat de rekening van deze crisis voor het grootste deel bij ondernemers wordt gelegd. Het is oneerlijk en onbegrijpelijk en heeft immense financiële en mentale gevolgen.”

Hij vervolgt: “Ik heb de afgelopen maanden ontzettend veel leed en onmacht gezien bij collega-kappers. Dat raakt me heel erg! Ik probeer dus steeds te focussen op het belang van de gehele branche, ook bijvoorbeeld bij mediaoptredens en gesprekken met journalisten. Dat doe ik overigens het liefste live, zodat ik controle heb op het verhaal. Vooral in tv-opnames wordt nogal eens geknipt, waardoor belangrijke zaken worden weggelaten en minder relevante dingen worden uitvergroot. Dat is heel frustrerend en leidt begrijpelijk tot onbegrip in de branche, wat vooral op social media tot uiting komt. Ik probeer me er maar niet te veel door te laten afleiden en blijf gericht op de belangen van kappers. Gelukkig heb ik inmiddels een dikke huid.”

Verbinding

De toekomst bekijkt Maurice optimistisch, maar ook met de nodige vraagtekens. “We zien al jaren een toenemende individualisering in onze samenleving en ook in de kappersbranche. Zelfstandigheid is een groot goed, maar brengt soms ook onzekerheid met zich mee. Deze crisis laat het belang van verbinding en samenwerking zien. Het zijn immers onze verenigde ‘kapperskrachten’ die ervoor gezorgd hebben dat we op 3 maart weer aan de slag mochten. Ik ben benieuwd wat die behoefte aan zelfstandigheid enerzijds, en de noodzaak van samenwerking anderzijds, gaat betekenen voor de toekomst van onze branche en de vereniging. Ik hoop dat vooral ook jongere ondernemers inzien dat er kracht schuilt in verbinding. En dat we het stoffige imago en alle vooroordelen die sommige mensen ons nog toedichten, van ons af weten te schudden. De ANKO is in vergelijking met andere brancheverenigingen een zeer goed georganiseerde en eigentijdse vereniging. Als we bijvoorbeeld een goede consumentencampagne willen om in Nederland het imago en de waarde van ons vak een boost te geven, dan kunnen we dat het beste samen doen. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!”