Het_belang_van_lobbyen_ANKO

 

Aan de ene kant van de tafel: Arend Kisteman

Functie: VVD Tweede Kamerlid, voorheen ambachtelijk bakker, voorzitter branchevereniging ambachtelijke brood- en banketbakkers NBOV en lid van het hoofdbestuur van MKB-Nederland

Hoe is het om degene te zijn bij wie gelobbyd wordt?

“Dat is heel leuk. Je hoort heel veel. Soms krijg ik wel heel veel informatie en de tijd is beperkt dus ik kan niet alles lezen. Voor lobbyende organisaties is het daarom essentieel om een goede band te hebben met een Kamerlid. Bij ANKO zit dat wel goed. Maurice is een goede vriend van mij en een goede voorzitter. Dat klinkt als geslijm, maar hij weet wanneer hij iets moet doen en wanneer hij zijn mond moet houden, hij snapt dat spel heel goed.”

Waarom ben je overgestapt van het ondernemerschap naar de politiek?

“Toen ik in het hoofdbestuur van MKBNederland zat, merkte ik dat Kamerleden weinig kennis hebben over wat echt ondernemerschap is. Er zijn in de politiek zat mensen die over ondernemen kunnen praten, maar bar weinig die weten wat ondernemen is. Ik ben jaren ambachtelijk bakker met een eigen bedrijf geweest, dus ik weet hoe het is en voelt. Omdat ik dacht dat ik in de politiek iets kon toevoegen, heb ik contact opgenomen met de VVD en heb ik de overstap gemaakt.”

Wat heb je al bereikt voor ondernemers?

“Al verschillende dingen. Zo wordt naar aanleiding van een motie van mij, onderzocht of de risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) vereenvoudigd kan worden. Ondernemers moeten dat soort dingen makkelijker kunnen doen. Dat voorkomt ook dat 60% van de ondernemers geen RI&E heeft omdat het te ingewikkeld is en veel tijd kost.”

Is het een voordeel om zelf ondernemer te zijn geweest?

“Zeker, ik spreek de taal van ondernemers en weet hoe het is als je een zieke medewerker hebt of als het vakantiegeld betaald moet worden waar ook de loonheffing nog overheen komt. Dat ik hier ervaring mee heb en de uitdagingen herken en begrijp, draagt enorm bij aan dit werk.”

Heeft lobbyen invloed op het beleid?

“Absoluut. Het zou niet goed zijn als ik hier achter mijn computer ga zitten met het idee: zo, wat zal ik nu eens verzinnen? Ik ben juist de politiek ingegaan omdat ik vond dat er meer naar ondernemers geluisterd moet worden. Ik kaart in de Kamer zaken vanuit mijn eigen ervaring aan, maar bijvoorbeeld mijn motie over regeldrukvermindering voor onder andere de kappersbranche is pure lobby geweest. Dus het heeft zeker invloed op beleid en wet- en regelgeving.”

Aan de andere kant van de tafel: Maurice Crusio

Functie: Voorzitter ANKO, lid van het hoofdbestuur van MKBNederland en mede-eigenaar van Crusio Hairstylers

Waarom is lobbyen belangrijk?

“Omdat je door te lobbyen de politiek kunt beïnvloeden bij beleid en wet- en regelgeving die jou als branche negatief raakt. Daarom is het belangrijk en doen we daar vanuit ANKO veel aan. Samen met Gert Jan Deben, onze senior adviseur belangenbehartiging en beleid, ben ik constant bezig met het leggen en onderhouden van contacten. Om daar doorlopend naar voren te brengen waar kappers in hun werk tegenaan lopen, wat ons raakt en waarom het anders zou moeten.”

Over welke onderwerpen lobby je?

“Dat zijn er veel. Vermindering van de regeldruk is het overkoepelende thema, maar met stip op één staat het behoud van het lage btw-tarief, omdat dat al onze leden (en niet-leden) en hun klanten direct in hun portemonnee raakt. Waar we ook voor lobbyen is een level playing field. Dat wil zeggen dat alle kappers aan gelijke verplichtingen en voorwaarden moeten voldoen, ongeacht of ze personeel hebben of niet. Verder lobbyen we voor het beperken van de loondoorbetaling bij ziekte, dat is echt een drama, en de omvangrijke verplichtingen bij de reintegratie van een zieke medewerker. En op ons lijstje staat ook het wettelijk minimumloon dat de laatste jaren fors verhoogd is en wat zo niet door kan blijven gaan. Dan hebben we nog de RI&E, ook zo’n gedrocht. Er staan zinnige dingen in, maar het kan de helft korter. Waar we ook voor lobbyen is het verkleinen van de wig. Medewerkers houden daardoor van hun brutoloon meer nettoloon over en werkgevers hebben minder kosten en verplichtingen. En dan onderwijs, dat blijft in onze lobby ook een prioriteit, omdat het onlosmakelijk verbonden is met het vakmanschap in onze branche. En dan vergeet ik vast nog iets.”

Bij wie lobby je daarvoor?

“Bij wie niet. Ik heb gelukkig een goed gevulde telefoon met handige telefoonnummers. Afhankelijk van het onderwerp kan dat bij ministers, staatssecretarissen of Kamerleden zijn. Bij Arend Kisteman lobby ik ook. Hij is Tweede Kamerlid en woordvoerder economische zaken. We kennen elkaar goed. Het is fijn dat hijzelf ondernemer is geweest, hij herkent de problematiek, weet hoe het voelt en kan dat goed overbrengen in een debat.”

Wat levert lobbyen op?

“Heel veel. Ik realiseer me dat dat niet altijd zichtbaar is voor onze leden, want het merendeel vindt in stilte plaats. Zo halen we vaak al dingen van tafel voordat het bijvoorbeeld in de Tweede Kamer komt. Dat komt dan niet naar buiten, maar dan kun je wel veel winst hebben geboekt. En niet alles lukt, want het algemeen belang is soms groter dan het belang van alleen onze branche. Een mooi voorbeeld van wat lobbyen kan opleveren, is de lobby rondom de regeldruk. In 2020 hebben we voor onze branche in kaart laten brengen tegen welke regeldruk we aanlopen en hoeveel tijd en geld dat kost. Dat is vastgelegd in het rapport ‘Kappers onder regeldruk’. Met de stripfiguur Freddie de Kapper hebben we daar een visuele vertaling van gemaakt en die hebben we gepresenteerd aan MKB-Nederland. MKBNederland heeft dit weer vertaald naar een aanpak voor het hele mkb. Uiteindelijk is het onderdeel geworden van het kabinetsbeleid ter vermindering van de regeldruk. Daar zijn we erg blij mee.”