Voorzitter_MKB_Nederland_ANKOindenhaag_ANKO

Hij komt uit een echte kappersfamilie en gelooft zonder voorbehoud in de kracht van ondernemende kappers. Jacco Vonhof, ondernemer en voorzitter van MKB-Nederland, vindt dan ook dat Den Haag ervoor moet zorgen dat kappers hun rol als werkgever en opleider goed moeten kunnen vervullen, zonder te veel last te hebben van bureaucratie. “Kappers zijn belangrijk voor mensen persoonlijk en voor onze samenleving. De politiek moet inzien dat Nederland draait op dit soort mkb-bedrijven. ”

Als hij vroeger op bezoek ging bij opa en oma, moest de kleine Jacco eerst door de herensalon van grootvader Vonhof heen om in het woonhuis te komen. “Opa Vonhof was zelfs bestuurlijk actief voor de ANKO en ook mijn oom Dick was een gepassioneerd kapper.” vertelt Jacco. Zelf startte Jacco in 1993 een eenmanszaak in een hele andere branche: hij werd glazenwasser. Nu, bijna 30 jaar later, heeft zijn schoonmaakbedrijf meer dan tweeduizend mensen in dienst.

Werkgeverschap als struikelblok

“Het was destijds een no-brainer om werkgever te worden”, vertelt Jacco over die beginperiode. “Het was gewoon dé manier om te groeien als ondernemer en het was ook niet bijzonder ingewikkeld. Maar als ik nu voor die beslissing zou staan, zou ik het anders aanpakken. Dan zou ik een netwerk van zelfstandigen organiseren. De regeldruk en enorme verplichtingen die bij het werkgeverschap horen, zijn een flinke drempel voor een zzp’er. De stimulerende prikkel is verdwenen. Het is duur en brengt risico’s met zich mee, vooral in dienstverlenende en ambachtelijke sectoren. Het onderzoek van de ANKO laat heel treffend zien dat het ook in de kappersbranche een enorm struikelblok is.”

Overspoeld door regels

Jacco doelt hiermee op het onderzoek ‘Kappers onder (regel)druk’, op basis waarvan de ANKO een nieuw offensief is gestart in Den Haag. In de vorige editie van ANKO Kapperszaken vertelde ANKO directeur Wijnand van Unen hier uitgebreid over. Bij MKB-Nederland zijn ze erg blij met het onderzoek en de lobby van de ANKO. “Het sluit perfect aan bij de strijd die wij namens alle mkb-branches voeren tegen de enorme regeldruk” vertelt Jacco. “Nederland is in Europa de laatste jaren achteropgeraakt in het terugdringen van tijdrovende en geldverslindende regels. Natuurlijk is regelgeving belangrijk, maar vooral ondernemers met personeel worden nu overspoeld en oude regels worden niet opgeruimd. Ook staan veel regels niet in verhouding tot de omvang van bedrijven. Te vaak wordt bij ‘het bedrijfsleven’ uitgegaan van multinationals, terwijl het mkb het hart van onze economie is en de grootste werkgever.”

Stimulans

Hij vervolgt: ”Als meer ondernemers de stap zouden durven ze en naar het werkgeverschap, zou dat een fantastische stimulans voor onze economie zijn, maar dan moet werkgeverschap wel lonen! Ook voor de kappersbranche zijn werkgevers van groot belang. Zij zijn het bijvoorbeeld die het vak doorgeven aan de volgende generatie. Die infrastructuur voor opleiden in de praktijk dreigt te verdwijnen als de kappersbranche een éénpitter-branche wordt.”

Maar landt de boodschap van de ANKO en MKB-Nederland wel in Den Haag? Is er wel aandacht voor regeldruk nu er zoveel grote problemen op een nieuw kabinet afkomen. Klimaat, corona, de huizenmarkt; het is nogal wat! Toch is Jacco hoopvol. “Ik merk dat de politiek open staat voor een nieuw verhaal over ondernemen. De waardering voor het mkb groeit, ook door corona. Het besef dat het mkb echt impact heeft op de samenleving dringt steeds meer door. Maar organisaties als de ANKO en MKB-Nederland moeten die boodschap in Den Haag blijven herhalen en uitleggen. We moeten politici blijven meenemen in ons verhaal.”

In oktober 2021 reikte ANKO-voorzitter Maurice Crusio het rapport ‘Kappers onder (regel)druk’ uit aan Jacco

Toegevoegde waarde

Gaat er dan echt iets veranderen? Jacco is strijdbaar: “We gaan er vol voor! Ik denk dat dit onderwerp nu, begin november, op de agenda staat tijdens de formatiegesprekken voor een nieuw kabinet. We hebben een betrouwbare overheid nodig, die vertrouwen geeft aan ondernemers om zaken goed te regelen. Ondernemers staan volop in de samenleving en hebben zo’n enorme toegevoegde waarde voor die samenleving. En die waarde is niet alleen economisch! Juist hun maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel zijn kenmerkend voor ondernemers, ook in de kappersbranche. Die kracht wordt in Den Haag meer en meer gezien. Ik denk dat de leden van de ANKO ambitieus zijn en staan voor kwaliteit. Zij moeten de ruimte krijgen om hun belangrijke rol in onze samenleving te kunnen blijven vervullen.”


 Meer weten over de strijd van de ANKO tegen regeldruk? Maak dan kennis met Freddie op anko.nl/freddie.


Jacco & kapper Gert

Eens in de zoveel weken brengt Jacco een bezoekje aan kapsalon Hair in the City in zijn woonplaats Zwolle. Eigenaar Gert Huisman – uiteraard lid van de ANKO! – mag zich ontfermen over het haar van de MKB-Nederland voorzitter. Jacco: “Een bezoek aan Gert is voor mij een uitje. Ik geniet altijd enorm van de wasmassage, maar ook van mijn gesprekken met Gert. Beiden zijn we ondernemer, maar ook supporter van voetbalclub PEC Zwolle en dat schept een band. Daarnaast heb ik veel bewondering voor zijn maatschappelijke betrokkenheid. Eens per maand knipt hij kosteloos de patiënten in een hospice bij ons in de stad. Dát bedoel ik dus met de waarde van ondernemende kappers voor de samenleving.”